Verseny

Felhívás 2017

A Filmtett Egyesület a 17. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle keretében immár harmadszorra hirdeti meg erdélyi magyar filmes versenyét, a Filmgaloppot, ezúttal a dokumentumfilmekre koncentrálva.

A verseny célja

Fiatal, erdélyi, magyar tehetségek felkutatása, filmjeik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt, elbírálásuk egy szakmai zsűri által.

A verseny helyszíne és időpontja(i)

A Filmgalopp versenye a 17. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle helyszínein, október 4. és 8. között zajlik. A jelentkezés határideje: 2017. július 31. A beválogatott filmek listáját szeptember 1-jén tesszük nyilvánossá, a díjkiosztó a fesztivál utolsó napján, a záróünnepségen lesz. A fesztivál díjai:

 • Fődíj – 1 000 000 Ft, az NMHH Médiatanácsának felajánlásával, a legjobb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára;
 • Közönségdíj – 1000 RON, a Nobila Casa felajánlásával, a legnépszerűbb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára.

Mi minősül erdélyi magyar dokumentumfilmnek?

Olyan 2016. január 1-je óta elkészült dokumentum-műfajú alkotásokat várunk, amelyek stábjának kulcsfigurái (író, rendező, operatőr, producer) nagyrészt erdélyi alkotók, javarészben erdélyi helyszíneken készítették.

A verseny feltételei

A nevezéshez szükséges a kitöltött és határidőre elküldött űrlap, valamint egy YouTube- vagy Vimeo-link, amelyen meg lehet nézni a filmet. A nevezés ingyenes. Az előzsűri által beválogatott versenyfilmekből majd egy jó minőségű fizikai kópia is szükséges lesz. A versenyben nem vehetnek részt a Filmtett-táborban készült filmek, 35 év fölötti rendezők filmjei, illetve a Filmtett szerkesztőségének tagjai által gyártott/írt/rendezett/fényképezett filmek. Technikai feltételek a beválogatott filmekhez:

 • fizikai Blu-ray- vagy DCP-kópia – ezt szeptember 10-éig kérjük eljuttatni a szervezőkhöz;
 • HD képminőség esetén: 1080p, h.264-es kódolású, magas bitrate-tel sűrített .mp4 kópia;
 • SD képminőség esetén: 576i (pl. Adobe Premiere-ben PAL DV) mpeg2-es kódolású, standard/magas bitrate-tel sűrített .mpg kópia (de a HD formátumokat előnyösebbnek tartjuk); sztereó hang;
 • román felirat a képre égetve.
A nevezéssel és a film elküldésével az alkotó beleegyezik a következőkbe:
 • a filmet a közönségszavazás keretén belül levetíthetjük a Filmtettfeszt összes helyszínén, valamint – a fesztivál ideje alatt – teljes egészében elérhetővé tesszük internetes felületen is, ahol szavazni lehet majd rá;
 • a fesztiválról szóló reklámanyagokban, promóciós kiadványokban elhelyezhetünk screenshotot a filmből;
 • a versenyről szóló montázsba, televíziós műsorokba bevághatunk rövid, legfeljebb egyperces részleteket a filmből;
 • a legjobb filmekből összeállítást készíthetünk más fesztiválok számára.

A verseny menete

A nevezés lezárása után értesítjük a jelentkezőket küldeményük sikeres célba jutásáról. Ezután egy szakmai előzsűri válogatja ki a legjobb alkotásokat, amelyeket majd levetítünk a Filmtettfeszten, illetve közzéteszünk internetes felületünkön a fesztivál idejére. Ezeken a vetítéseken részt vesz a zsűri is, amely a fesztivál záróvetítéséig meghozza döntését az általa legjobbnak tartott alkotásokról. A díjkiosztóra a fesztivál utolsó napján kerül sor.


Filmgalopp – erdélyi magyar filmek versenye – 2016

Az második Filmgalopp versenyfilmjei:

A zsűri tagjai 2016-ban:

 • Hegedűs Bálint forgatókönyvíró, mozifilmek és tévésorozatok egyaránt fűződnek a nevéhez. Saját fejlesztésű könyvei mellett társíróként vagy szkriptdoktorként is beszáll produkciókba. Alapított forgatókönyv-konzultációs céget, az elsők között volt, akik Magyarországon forgatókönyv-börzéket rendeztek, jelenleg a filmalap forgatókönyv-fejlesztési igazgatója.
 • Osváth Gábor producer. Pályafutását szabadúszóként kezdte, majd 2012-ben saját céget alapított Filmfabriq névvel, majd 2014-ben Boddah névvel. Ő volt a (Filmtettfeszten tavaly vetített) Balaton Method producere, de számos rövidfilm is fűződik a nevéhez, és filmográfiájában a dokumentumfilmek és televíziós munkák is jelen vannak.
 • Kárpáti György egyetemi adjunktus, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) főtitkár-helyettese, filmes szakújságíró, több filmes témájú kötet szerkesztő-kiadója. Az idei Filmtettfeszt kritikusi műhelyének egyik vezetője.

Filmgalopp – erdélyi magyar filmek versenye – 2015

Az első Filmgalopp versenyfilmjei:

A zsűri tagjai 2015-ben:

 • Angelusz Iván, a 2002-ben általa alapított Katapult Film vezető producere, többek közt az egykori Simó-osztály rendezőinek alkotótársa, több magyar-román koprodukciót is jegyez. Producerként a Parkolót képviseli az idei Filmtettfeszten.
 • Mihai Fulger, román filmkritikus, számos nemzetközi filmfesztivál FIPRESCI-zsűrijének tagja, a Film folyóirat szerkesztője, a Cultura, az Observatorul Cultural és az istoriafilmului.ro rendszeres szerzője.
 • Szimler Bálint, filmrendező, több kisjátékfilmet és dokumentumfilmet jegyez. Itt vagyok című filmje Cannes-ban versenyzett, jelölték az Európai Filmdíjra, és elnyerte a 2010-es Magyar Filmszemle legjobb rövidfilmjének járó díjat. Rendezőként a Balaton Methodot is elkíséri a 15. Filmtettfesztre.