Filmtettfeszt verseny

Verseny

Filmgalopp – erdélyi magyar filmek versenye

A Filmtett Egyesület a 18. Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle keretében negyedik alkalommal hirdeti meg erdélyi magyar filmes versenyét, a Filmgaloppot, ismét kisjátékfilmekre és animációkra koncentrálva.

A verseny célja

Fiatal, erdélyi, magyar tehetségek felkutatása, filmjeik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt, elbírálásuk egy szakmai zsűri által.

A verseny helyszíne és időpontja(i)

A Filmgalopp versenye a 18. Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle helyszínein, október 3. és 7. között zajlik. A jelentkezés határideje: 2018. augusztus 19. A beválogatott filmek listáját szeptember 3-án tesszük nyilvánossá, a díjkiosztó a fesztivál utolsó napján, a záróünnepségen lesz.

A fesztivál díjai

Fődíj – 1 000 000 Ft, az NMHH Médiatanácsának felajánlásával, a legjobb erdélyi magyar rövidfilm rendezője számára;

Közönségdíj – 1000 RON, a Nobila Casa felajánlásával, a legnépszerűbb erdélyi magyar rövidfilm rendezője számára.

Mi minősül erdélyi magyar kisjátékfilmnek?

Olyan 2017. január 1-je óta elkészült fikciós alkotásokat várunk – legyen az élőszereplős vagy animált film –, amelyek stábjának kulcsfigurái (író, rendező, operatőr, producer) nagyrészt erdélyi alkotók, javarészben erdélyi helyszíneken készítettek, javarészben magyar nyelven.

A verseny feltételei

A nevezéshez szükséges a kitöltött és határidőre elküldött űrlap, valamint egy YouTube- vagy Vimeo-link, amelyen meg lehet nézni a filmet. A nevezés ingyenes. Az előzsűri által beválogatott versenyfilmekből majd egy jó minőségű fizikai kópia is szükséges lesz. A versenyben nem vehetnek részt a Filmtett-táborban készült filmek, 35 év fölötti rendezők filmjei, illetve a Filmtett szerkesztőségének tagjai által gyártott/írt/rendezett/fényképezett filmek.

Technikai feltételek a beválogatott filmekhez:

 • HD képminőség (1080p), h.264-es kódolású, magas bitrate-tel sűrített .mp4 kópia;
 • román felirat a képre égetve vagy .srt fájlként.

A nevezéssel és a film elküldésével az alkotó beleegyezik a következőkbe:

 • a filmet a közönségszavazás keretén belül levetíthetjük a Filmtettfeszt összes helyszínén, valamint – a fesztivál ideje alatt – teljes egészében elérhetővé tesszük internetes felületen is, ahol szavazni lehet majd rá;
 • a fesztiválról szóló reklámanyagokban, promóciós kiadványokban elhelyezhetünk screenshotot a filmből;
 • a versenyről szóló montázsba, televíziós műsorokba bevághatunk rövid, legfeljebb egyperces részleteket a filmből;
 • a legjobb filmekből összeállítást készíthetünk más fesztiválok számára.

A verseny menete

A nevezés lezárása után értesítjük a jelentkezőket a sikeres jelentkezésről, ezután egy szakmai előzsűri válogatja ki a legjobb alkotásokat, amelyeket majd levetítünk az őszi Filmtettfeszten, illetve közzéteszünk internetes felületünkön a fesztivál idejére. Ezeken a vetítéseken részt vesz a zsűri is, amely a fesztivál záróvetítéséig meghozza döntését az általa legjobbnak tartott alkotásokról.

Közönségszavazás: a fesztivál ideje alatt minden versenyfilm elérhető lesz a Filmtett online csatornáján, a közönség mind a hét filmet megnézheti a filmtettfeszt.ro-n megjelenő – fentebb belinkelt – adatlapokon, és az ugyanitt található Like gombbal szavazhat a kedvenceire október 3-a és 6-a éjfél között; a legnépszerűbb film elnyeri a Filmgalopp közönségdíját, 1000 lejt, amelyet a Nobila Casa ajánlott fel a nyertesnek.

A díjkiosztóra a fesztivál utolsó napján (október 7.) kerül sor.

Filmgalopp – erdélyi magyar dokumentumfilmek versenye – 2017

A harmadik Filmgalopp versenyfilmjei:

A zsűri tagjai 2017-ben:

 • Fekete Ibolya Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi tanár; legutóbbi filmje, az Anyám és más futóbolondok a családból számos nemzetközi filmfesztiválon szerepelt sikerrel, és ez volt a tavalyi Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle legnépszerűbb filmje,
 • Szomjas György Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, műfaj- és stílusteremtő alkotó, az eastern – avagy a gulyáswestern – műfajának létrehozója, több tucat dokumentumfilm rendezője,
 • Boros Zoltán dokumentumfilm-rendező, zeneszerző, 1971-től a Román Televízió bukaresti magyar adásának szerkesztője, rendszerváltás utáni újjáélesztője, majd főszerkesztője.

A Filmgalopp díjai:

 • Fődíj – 1 000 000 Ft, az NMHH Médiatanácsának felajánlásával, a legjobb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára;
 • Közönségdíj – 1000 RON, a Nobila Casa felajánlásával, a legnépszerűbb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára.

Filmgalopp – erdélyi magyar rövidfilmek versenye – 2016

Filmgalopp – erdélyi magyar rövidfilmek versenye – 2015