Sárga Csikó Díj

A díjról

A 100 éves, első erdélyi magyar játékfilmről, a Sárga csikóról elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította a Filmtett Egyesület. Az egyesület a Sárga Csikó Díjjal évente tüntet ki egy-egy olyan filmes személyiséget, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. A díjat minden évben a Filmtettfeszt keretében adják át.

Az első, filmszalagon vágtató lovacskát a sepsiszentgyörgyi Vrabie Zsolt tervezte 2012-ben. Ehhez egy évvel később egy vaknyomással készült Sárga csikó-filmjelenet, Adorjáni Márta munkája társult. 2014-ben a trófea új alakot öltött: a filmszalag keretben vágtató csikó alakját Koncsag Ádám szobrászművész tervezte.

2016-ban a szobrocska ismét megújult, ezúttal a nagyváradi Jankó Szép Noémi készítette. Ugyanő tervezte a 2017-es "csikót" is, aki idén két kisebb társával érkezik a Filmtettfesztre: 2017-től a Filmgalopp két oklevele mellé is jár trófea.

A Balassi Intézet által támogatott szobrocskához 2015 óta pénzjutalom – 1 millió forint – társul az NMHH Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra Programjának felajánlásával.

Sárga Csíkó Díj 2014


Sárga Csikó Díj 2016

A díjat 2016-ban Patrovits Tamás animációsfilm-rendező, egyetemi tanár, fesztiválalapító vette át, méltatását Balázs Zoltán fogalmazta meg.

Patrovits Tamás, Sárga Csikó Díj, 2016

Patrovits Tamás 1968-ban született Budapesten. A budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola elvégzése után 1994-ben a Magyar Iparművészeti Főiskola animációszakán szerzett diplomát. 1991-ben három hónapot a Halas&Bachelor Stúdióban töltött John Halas-ösztöndíjjal. 2004-ben a MANIFESZT alapítótagja, az egyesület vezetője, 2005-től az ASIFA Hungary elnöke. Szerzői rövidfilmek, illetve televíziós és online sorozatok tervezése és rendezése mellett képregényeket, karikatúrákat, illusztrációkat, animációs főcímeket, szpotokat, reklámfilmeket is készít. Jelenleg az Illyés Művészeti Akadémia szakvezető tanára. 2012-ben Orosz Anna Idával közösen indították el a budaörsi Primanima Nemzetközi Animációs Elsőfilmfesztivált. Az elmúlt évtizedben rendszeresen tartott animációs foglalkozásokat Erdélyben, főképp a Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészeti tanszékén. Évek óta visszatérő műhelyvezető a Filmtett Egyesület nyári alkotótáborában, útmutatása alatt több tucat fiatal erdélyi filmes végzett animációs ujjgyakorlatokat, vagy készített animációs rövidfilmet.

Sárga Csikó Díj 2015

Sárga Csikó Díj 2014

Sárga Csikó Díj 2013

Sárga Csikó Díj 2012