Sárga Csikó Díj

A díjról

A 100 éves, első erdélyi magyar játékfilmről, a Sárga csikóról elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította a Filmtett Egyesület. Az egyesület a Sárga Csikó Díjjal évente tüntet ki egy-egy olyan személyiséget, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. A díjat minden évben a Filmtettfeszt keretében adják át.

Az első, filmszalagon vágtató lovacskát a sepsiszentgyörgyi Vrabie Zsolt tervezte 2012-ben. Ehhez egy évvel később egy vaknyomással készült Sárga csikó-filmjelenet, Adorjáni Márta munkája társult. 2014-ben a trófea új alakot öltött: a filmszalag keretben vágtató csikó alakját Koncsag Ádám szobrászművész tervezte.

2016-ban a szobrocska ismét megújult, ezúttal a nagyváradi Jankó Szép Noémi készítette. Ugyanő tervezte a 2017-es „csikót” is, aki idén egy kisebb társával érkezik a Filmtettfesztre: 2017-től a Filmgalopp oklevele mellé is jár trófea.

A Balassi Intézet által támogatott szobrocskához 2015 óta pénzjutalom – 1 millió forint – társul az NMHH Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra Programjának felajánlásával.

Sárga Csíkó Díj 2014


Sárga Csikó Díj 2017

A díjat 2017-ben dr. Pethő Ágnes, a Sapientia EMTE Fotó, film média tanszékének alapítója, vezetője és tanára kapta. Laudációját dr. Király Hajnal fogalmazta meg. A szöveg alább olvasható.

Pethő Ágnes, Sárga Csikó Díj, 2017

Abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy bő egy hét alatt immár másodszor mutassam be Pethő Ágnes munkásságát tágabb, nemzetközi szakmai hallgatóság előtt. A másik a Budapesten megrendezett Contact Zones nevű nemzetközi konferencián történt, ahol plenáris előadóként, de kollégaként, mentorként, tanárként üdvözölhettük szinte mindannyian. Ez a mai alkalom azonban több szempontból is egyedülálló, ugyanis a Filmtettfeszt Sárga Csikó díját a díj történetében először egy intézményalapító, kizárólag elméleti szakember és nem utolsó sorban egy nő veheti át. Nem kell feministának lennem ahhoz, hogy kijelentsem, a filmes szakma férfiszakmaként van jelölve, amelyben a nők szerepe, megítélése gyakran sztereotipikus és előítéletes. Örvendetes módon, a budapesti konferencia egyik kerekasztal beszélgetésén is megfordult a helyzet, ugyanis ott két férfi elméleti szakember kérdezgette félénken Kocsis Ágnest és Oana Giurgiut, a jelenetet pedig Pethő Ágnes fotózta.

Már a budapesti eseményen is elmondtam, hogy Ágin kívül nem ismerek más olyan kutatót, aki ilyen hosszú időn át kitartott volna az érdeklődésénél, a filmelméletnél, és ezen belül is a filmes intermedialitás témájánál. Talán minden a gyerekkori álmokkal, vágyakkal kezdődött, amikor a kommunista szellemi éheztetés körülményei között a sokat lapozgatott festészeti albumok és hozzáférhető európai modernisták találkozása, a szépség ígérete egyfajta túlélés garanciája volt. Csíkszeredai művészeti középiskolai tanárként már oktatott filmet, Kolozsváron pedig, előbb a Babes-Bolyai Egyetemen, majd a Sapientia Egyetemen a szak alapítójaként oktat filmelméleti és filmtörténeti tárgyakat immár több mint 20 éve. Az intézmény szilárdságát, tudományos és nemzetközi láthatóságát állandó, általa vezetett rangos kutatási programok, valamint az éves, egyre nagyobb érdeklődést vonzó nemzetközi, angol nyelvű konferenciák biztosítják. A szak folyóirata, amelynek főszerkesztője, a filmes intermedialitás egyik meghatározó kiadványa, akárcsak könyve, a Cinema and Intermediality. The Passion for the In-Between is, amely, folyamatosan kap pozitív, gratuláló visszajelzéseket kollégáktól még a tengeren túlról is. Azt sem túlzás kijelenteni, hogy az eredetileg Északi kezdeményezésnek induló intermedialitás-társaság, a NORSIS nagyrészt az Ági-féle iskola miatt terjesztette ki nemzetközivé a hatáskörét.

Nem tudom, Ági, gondoltál-e már arra, vajon hol tartanál most szakmailag, ha máshová, nyugatabbra születsz. Gyanítom azonban, hogy a hatásod aligha lehetne nagyobb: víziód, munkabírásod, kitartásod sokunk életét meghatározta, mind az elméleti, mind a filmes, gyakorlati szakemberekét. Feltételezem, hogy ezért ért engem is a megtiszteltetés, hogy én adjam át a díjat: szeretném azt gondolni, hogy nem a korom miatt, én lévén talán a legidősebb tanítvány, aki az intermedialitással tartósan megfertőződött, hanem inkább mert a hatást tanúsítom, a távolról is működő közelséget, az együttgondolkodás iskolateremtő erejét. Bár többször más irányt vett az életem, ez az útravaló mindig adott volt és visszavonzott. Köszönöm, köszönjük Ági ezt az önfeláldozó munkát, a továbbiakhoz pedig, mintegy jelképesen egy „lovat adunk alád”. Gratulálunk és fogadd kérünk szeretettel az idei Filmtettfeszt életműdíját.

Sárga Csikó Díj 2016

Sárga Csikó Díj 2015

Sárga Csikó Díj 2014

Sárga Csikó Díj 2013

Sárga Csikó Díj 2012