Hírek

Indul a 17. Filmtettfeszt és indul a közönségszavazás!

Október 4. dél és 7. éjfél között elérhető a filmtettfeszt.ro oldalon a hét versenyfilm, az adatlapokon összegyűlő lájkok száma dönti el, hogy melyik film rendezője viszi haza vasárnap közönségdíjat. A fesztivál hivatalos megnyitója 17:30-kor kezdődik a kolozsvári Győzelem moziban, a nyitófilm a Kojot lesz.

A 3. Filmgalopp idén hat fiatal erdélyi alkotó hét dokumentumfilmjét foglalja magába. Mivel ez a terjedelem nem fért bele mind a 12 helyszín műsorába, a szervezőcsapat úgy döntött, a filmek a fesztivál idején online is elérhetőek lesznek a következő linkeken (ugyanitt ld. a filmek szélesvásznú vetítésének időpontjait!):

Egyes filmek esetén a román felirat a cc gombra kattintva érhető el.

A zsűri tagjai:

  • Fekete Ibolya Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi tanár; legutóbbi filmje, az Anyám és más futóbolondok a családból számos nemzetközi filmfesztiválon szerepelt sikerrel, és ez volt a tavalyi Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle legnépszerűbb filmje,
  • Szomjas György Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, műfaj- és stílusteremtő alkotó, az eastern – avagy a gulyáswestern – műfajának létrehozója, több tucat dokumentumfilm rendezője,
  • Boros Zoltán dokumentumfilm-rendező, zeneszerző, 1971-től a Román Televízió bukaresti magyar adásának szerkesztője, rendszerváltás utáni újjáélesztője, majd főszerkesztője.

A Filmgalopp fődíja egy trófea és 1 millió forint az NMHH Médiatanácsának felajánlásával, a közönségdíj 1000 RON, felajánlója a Nobila Casa.

A 17. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle nyitófilmje, a Kojot vetítése közvetlenül a 17:30-kor kezdődő ünnepélyes megnyitó után indul a kolozsvári Győzelem / Victoria moziban. A vetítésen és azt követő közönségtalálkozón részt vesz a film rendezője, Kostyál Márk, kolozsvári szereplője, Salat Lehet, valamint színészkollégája, Bocsárszky Attila.

A belépés ingyenes a fesztivál összes vetítésére és kísérőrendezvényére. Az esti nagyjátékfilmekre (csak Kolozsváron!) 0 lej értékű jegyet kell váltani, ezek minden vetítés előtt 3 nappal válnak elérhetővé a mozi pénztáránál.

Részletes program a www.filmtettfeszt.ro-n.

2017. október 04. 12:00