Hírek

A Filmtettfeszt kiköltözik a városból

Bár a Filmtettfeszt idén 12 városban zajlik, a vetítéseknek otthont adó települések száma 14: a fesztivál idén először két, Kolozsvárhoz közeli faluban is mozizni hívja az érdeklődőket.

Idén először Kalotaszentkirályon és Tordaszentlászlón is filmfesztiválozhatnak az érdeklődők: a 16. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle keretében mindkét helyszínen műsorra kerül Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című filmje.

A belépés mindkét helyszínen ingyenes.

A program a Cinemobilul projekttel közösen valósul meg. Az egyszemélyes utazó mozi kitalálója Tudor Baciu, aki beutazza az országot, hogy a szükséges minimális technikával és jó filmekkel felszerelkezve, ingyenes vetítések által eljuttassa a közös mozizás örömét olyan településekre, ahol sosem működött filmszínház.

Fekete Ibolya: Anyám és más futóbolondok a családból

Anya kilencvennégy évet él és huszonhétszer költözik életében. A viharos természetű és példás veszélyérzettel megáldott nő végigvonszolja férjét és lányát a fél országon, valahányszor veszélyt szimatol. Márpedig veszély mindig van: a 20. század viszontagságos eseményei elől rendre tovább kell állniuk. Át kell vészelni két világháborút, 1956-ot és még sok minden mást. De mindez nem rontja a kedvüket, mindegy, hová veti őket a sors, a Partiumtól Budapesten át az Isten háta mögé. Hurcolkodnak át az életen, egymásnak vetett háttal, önfeledten.

2016. október 05. 11:43