Hírek

Egy agyafúrt nyomozó és egy hisztis királyné a Filmtettfeszten

És egy nyugdíjas sárkány, akit papucsrablással vádolnak meg: két klasszikus magyar razjfilmet nézhetnek meg a legkidebbek az idei Filmtettfeszten.

A Sárkány és papucs, valamint Az erdő kapitánya óvodások és iskolások szórakoztatása mellett kísérőik számára is vidám perceket okozhat, de gyerekeknek szánt foglalkozások is kiegészítik a fesztivál műsorát.

Hernádi Tibor, Dargay Attila: Sárkány és papucs

Guinevra királyné szomorúan panaszolja szeretett szolgálólányának, Peggynek, hogy férje, Arthur király évek óta elhanyagolja őt. A király ugyanis minden idejét a lovagi tornák porondja, vagy a híres „kerekasztal” mellett tölti. A két nő kisüti, hogy a bajon egyedül a jó öreg Merlin varázsló segíthet. Merlin el is küld Guinevrának egy fantasztikusan erős varázsszert, amelynek segítségével visszaszerezheti Arthur szerelmét. A hölgyek egy pudingba sütik a csodaszert, ám azt véletlenül Arthur kedvenc lovagja, Lancelot eszi meg. Bonyolítja a helyzetet, hogy a lovag boldog szerelemben él Peggyvel, de a túlméretezett adag varázsszer hatására egycsapásra őrjítő szerelmet érez a királyné iránt…

A film további vetítési helyszínei:

  • október 6. 11:30, Kovásznai Művelődési Központ
  • október 7. 10:00, Nagyszeben, Habitus Könyvesbolt
  • október 7. 10:00, Nagyvárad, Partiumi Keresztény Egyetem (Díszterem)
  • október 8. 10:00, Kolozsvár, Győzelem / Victoria mozi
  • október 8. 11:00, Sepsiszentgyörgy, Kónya Ádám Művelődési Ház
  • október 9. 10:00, Székelyudvarhely, Városi Könyvtár
  • október 9. 10:00, Csíki Székely Múzeum

A vetítést témájában kapcsolódó, múzeumpedagógiai foglalkozás követi a Csíki Székely Múzeumban, Nagyváradon pedig 10 órai kezdettel egyszerű animációs játékokban vehetnek részt a legkisebbek (a műhely a vetítés után is folytatódik).

A fesztivál programja Kolozsváron a leghosszabb, ezért egy másik gyerekvetítés is belefért: vasárnap délelőtt 10 órától egy másik klasszikus magyar rajzfilmet lehet megnézni a Győzelem / Victoria moziban:

Dargay Attila: Az erdő kapitánya

Elöljáróban le kell szögezni, hogy a rendőrök élete nem fenékig tejfel. Különösen nem abban a városban, ahol maga a nagy Zéró ütötte fel a tanyáját. Ő a bűnözők koronázatlan királya, akit már réges-rég rács mögött szeretne látni a Kapitány. Zéró az évszázad bulijára készül, amelynek célpontja a Kerek Erdő és annak lakói. Azt eszelte ki, hogy egy zsák pénzért eladja az erdőt egy fakitermeléssel foglalkozó vállalatnak, az erdőlakók pedig szaladhatnak, amerre látnak. A Kapitány és segédei – Eleméri Ede tizedes és Góliát titkosrendőr – kiszimatolják a veszélyt és akcióba lépnek. Nehezen birkóznak meg az akadályokkal, mert a ravasz Zéró mindig másvalaki bőrében jelenik meg. Szerencsére az agyafúrt Kapitány leleplezi a gazfickókat és megmenti az erdőt a pusztulástól!

A belépés minden vetítésre ingyenes. A fesztivál teljes műsora elérhető a honlapon, okostelefonról pedig a FestivAppban.

2016. október 06. 08:00