Hírek

Ők indulnak a második Filmgaloppon

A Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle másodszor hirdette meg erdélyi kisjátékfilmes versenyét. Íme a nyolc versenybe került alkotás.

A versenybe került rövidfilmek között van lírai kosztümös dráma, feszült krimi, kísérleti animáció, de a filmek témái közül nem hiányoznak a kedves gyerekkalandok és az egyetemista hétköznapok sem. Az idén beválogatott filmek a következők:

  • Bende Attila: Infinity Cycles, 1'
  • Dragu Erika: Fejvadász, 15'
  • Groșan Cristina: Éjszakai festés, 17'
  • Kovács Katalin: Igazság vagy merészség, 18'
  • Nagy Anita Noémi: Köztünk marad, 9'
  • Püsök Botond: Kendeffy, 12'
  • Skovrán Tünde: Csiga-biga, 8'
  • Szőcs Petra: Csoszogj úgy, 14'

A rövidfilmeket a fesztivál minden helyszínén műsorra tűzi. A fődíj idén is 1 millió Ft az NMHH Médiatanácsának felajánlásával, a közönségdíjas film rendezője pedig 1000 lej jutalomban részesül, amelyet a Nobila Casa ajánlott fel.

A Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle 16. kiadása 2016. október 5. és 9. között zajlik Kolozsváron és 11 másik erdélyi városban: Nagyvárad, Székelyudvarhely, Nagyszeben, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kovászna, Beszterce, Zilah, Arad – illetve idén először Szatmár is otthont ad a vetítéseknek.

A fesztiválon műsorra tűzött tíz nagyjátékfilm közül hármat – Ernelláék Farkaséknál (r. Hajdu Szabolcs), Veszettek (r. Goda Kriszta), Gondolj rám (r. Kern András) – romániai premierben vetítünk, de köztük lesz a Karlovy Varyban bemutatott Szerdai gyerek (r. Horváth Lili), az Erdélyben forgatott Víkend (r. Mátyássy Áron) vagy Fekete Ibolya bájos családregénye, az Anyám és más futóbolondok a családból is. Az egészestés játékfilmeken kívül többszörösen díjazott dokumentumfilmek, rövidfilmek várják a vetítésekre a filmrajongókat, a tanulni vágyók műhelymunkán vehetnek részt, és idén sem marad el a gyerekprogram.

A belépés ingyenes a fesztivál összes helyszínén, minden vetítésre és kísérőrendezvényre. Részletes program hamarosan a filmtettfeszt.ro oldalon.

2016. szeptember 02. 07:25