Hírek

13. Filmtettfeszt: Koltai Róbert és a Sose halunk meg! Kolozsváron

Dupla kerek évfordulót ünnepel a 13. Filmtettfeszt: 20 éve készült a Sose halunk meg!, a 70 éves Koltai Róbert talán legnépszerűbb filmje. A népszerű magyar színész-rendezővel október 4-én, pénteken, a Sose halunk meg! este 8-kor kezdődő vetítése után találkozhat a kolozsvári közönség.

A Sose halunk meg! Koltai Róbert első rendezése volt, annyi nézőt csalt be a mozikba, amennyit Magyarországon hosszú idők óta egyetlen magyar alkotásnak sem sikerült. Több fesztivál versenyprogramjában is szerepelt, és Magyarország hivatalos jelöltjeként indult a legjobb idegen nyelvű film Oscarjáért.

Főcímdala, a Nagy utazás – Dés László és Bereményi Géza dala, Presser Gábor előadásában – mindmáig az egyik legismertebb magyar filmzene.

Az önéletrajzi ihletésű film (keserédes filmdráma Gyuszi bácsijának alakját Koltai saját nagybátyjáról mintázta) 1992-ben készült, egy évvel később került a mozikba. Koltai Róbert neve rendezőként, forgatókönyvíróként és főszereplőként is megjelenik a stáblistán.

A történet a 90-es évek Magyarországán kezdődik. A színész Tordai Imre, munkája végeztével, szokása szerint rohan az ügetőre, hogy kedvenc időtöltésének hódoljon. Szokása szerint ugyanúgy veszít, mint az már megszokott, de ez esetben hirtelen felidéződik benne a kamaszkora, a rég elmúlt 60-as évek, amikor Gyuszi bácsival egyszer rengeteg pénzt nyertek a fogadáson. Gyuszi bácsit minden faluban ismerték, sőt, helyenként szerették bohókás és szenvedélyes természetéért. Vásározó vállfaárus volt a hivatása, szenvedélye pedig a nők – és a lovak. Imit nagybátyja vitte először a lóversenyre, s ő általa ismerhette meg a szabadság, a nők, az élet ízeit, a néhány együtt töltött szertelen, furcsa nap alatt. Miközben gátlásos, szorongó lénye értetlenül figyelte a nagy álmokat kergető nagybácsit, megtanulta, hogyan kell az emberek figyelmét felkelteni, kapcsolatokat és barátságokat teremteni, és egyáltalán hogyan lehet boldogulni az életben, alkalomadtán akár a szabályok áthágása árán is.

Részletes filmadatlap

2013. október 02. 14:00