Hírek

Férfihűség. Erdélyben forgatott filmklasszikus vasárnap délutánra

Páger Antal, Tolnay Klári és Bulla Emma látható annak a filmtörténeti klasszikusnak a főszerepeiben, amelyet vasárnap délután 3 órától. A filmet részben Kolozsváron forgatták.

A Filmtettfeszt egyik fő célkitűzése az Erdélyben készült vagy erdélyi alkotók által készített filmek népszerűsítése. A fiatal erdélyi filmesek alkotásai mellett hagyományainkhoz híven idén egy régi klasszikust is műsorra tűztünk.

Filmtörténeti sorozatunkban a kortárs alkotók dokumentum- vagy játékfilmjein kívül olyan elfelejtett gyöngyszemeket elevenítettünk fel, mint például Martonffy Emil A színház szerelmese című alkotása 1944-ből, vagy a Makk Károly rendezte, Bolondos vakáció című román-magyar koprodukció 1968-ból. Tavaly egy csokor marosvásárhelyi amatőr filmet mutattunk be, majd készítőjük, Miholcsa Gyula idézte fel egy letűnt kor emlékeit.

Idén egy romantikus filmdráma kerül terítékre, az 1942-ben készült Férfihűség, amelynek cselekménye Kolozsváron játszódik, a Főteret is megpillanthatjuk benne. A rendezőkre talán nem sokan emlékeznek, a főszereplő színészekre azonban mindenképpen.


Rodriguez Endre, Daróczy József: Férfihűség (1942, 95’)

Sándorffy Péter mérnök fél év múltán tér vissza afrikai kiküldetéséből. Egy egzotikus külsejű, csodaszép hölgy, Maya kíséri, akinek Péter feltűnően és bántóan udvarol. Senki sem sejti, de főleg Péter szerető felesége, két kisgyermekének anyja nem érti, mi történhetett a példás férjjel és családapával.

Főszerepekben: Bulla Emma, Páger Antal, Tolnay Klári, Ajtay Andor, Lehotay Árpád

Részletes filmadatlap
 

2013. október 06. 09:00