Filmek

Kolozsvár

Nagyjátékfilmek

Kojot

Kojot

Magyar akciófilm, 126 perc, 2017. Felirat: RO.16+
Rendező: Kostyál Márk.

„A kojot egy szimbolikus rendszer, a farkasra utal: ragadozóvá kell válnod, hogy megvédd, ami számodra fontos, különben eltaposnak. A filmben van szeretet, düh, csend és ordítás, durva tempó, nyugalom, vér és verejték.” (Kostyál Márk) Tűzkőre érkezik Bicsérdi Misi, mert földet és rozoga házat örökölt nagyapjától, aki a maga idejében igazi fenegyerek hírében állt. Misi frusztrált, elfojtott, menekülő harmincas, nem találja helyét az életében, munkájában, párkapcsolatában. Csak sodródik, nem vállal fel konfliktusokat. Ez a gúnya azonban egyre jobban szorítja. Hozzákezd öregapja romos házának felújításához, amelyben igaz célt lát meg önmaga és párja, Eszter számára egyaránt. Pénz híján mindössze a nagydumás, rokkantnyugdíjas Lajost, és hallgatag, börtönviselt sógorát, Attilát tudja felbérelni mesteremberként, és maga is részt vesz az építési munkákban, amihez mit sem ért kezdetben. A természetközeli idillben végre kezdi megtalálni magát, de ez nem tart sokáig. Kiderül, hogy a határban meghúzódó telkeket pitiáner összegekért kebelezi be Tűzkő nagybirtokosa, a helyi mindenható „Döbrögi”, Szojka Pál és fia, hogy egy svéd multi számára adja el a völgyet. Amikor Szojka szemet vet Misi örökségére is, a fiú felveszi a kesztyűt, és a csetepaté eldurvul – ez már háború a kisember és a földesúr közt. Súlyos harc kezdődik a földért, a családért, az életért, a jövőért és a belül megszülető férfiért...

Vetítés: október 4. (szerda) 17:30, Győzelem / Victoria mozi


Tiszta szívvel

Tiszta szívvel

Magyar filmdráma, bűnügyi, 101 perc, 2016. Felirat: RO.16+
Rendező: Till Attila.

A film alapkérdése az, hogy nagyobb bűn-e elhagyni egy fogyatékkal született gyereket vagy bérgyilkosként mocskos gengsztereket kivégezni. Az akciódús történet középpontjában lévő húsz éves fiú, a haverja és egy volt tűzoltó mindennél jobban retteg, hogy teljesen feleslegesek a társadalom számára. Amikor kiderül, hogy az alvilág számára is azok, akkor aztán igazán bevadulnak. „Én a Londoni Filmfesztiválra kísértem el, ahol rengeteg különféle nemzetiségű ember nézte egyszerre. Különös érzés volt, mindenki nevetett. Az élet fájdalma, szépsége, és humora univerzális.” (Thuróczy Szabolcs)

Vetítés: október 4. (szerda) 21:00, Győzelem / Victoria mozi


#sohavégetnemérős

#sohavégetnemérős

Magyar vígjáték, zenés, 100 perc, 2016. Felirat: RO.16+
Rendező: Tiszeker Dániel.

Zenés játékfilm, melyet a Fluor Tomi és Diaz alkotta, rendkívül népszerű zenei formáció, a Wellhello slágerei inspiráltak. A hat történetet Wellhello-dalokkal egybeszövő film producere a könyves-tévés-filmes Lévai Balázs, rendezője Tiszeker Dániel. A #Sohavégetnemérős generációs film: a mai huszonévesek életérzését, gondolkodását, problémáit, párkapcsolatait ábrázolja, szinte minden alkotója harmincon inneni.

Vetítés: október 5. (csütörtök) 19:30, Győzelem / Victoria mozi


Testről és lélekről

Testről és lélekről

Magyar játékfilm, 117 perc, 2017. Felirat: RO.16+
Rendező: Enyedi Ildikó.

Mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te? Vagy pontosabban: kiderülne, hogy már régóta ugyanabban a világban találkoztok éjszakánként. Örülnél neki? Vagy megijednél? Esetleg romantikusnak találnád? De mi van, ha te cseppet sem vagy romantikus alkat? Hogy nézel egy-egy gyengéd álom után másnap, éberen ennek az idegen embernek szemébe? És, mi van, ha az illető nem kifejezetten szimpatikus neked? Próbálnád megszeretni? Hogy lehet az, hogy éjjel, egymástól több kilométerre, magányos ágyatokban fekve egymáséi lehettek, de nappal, hús vér valótokban egymással szemben állva még egy vacak első randevút sem tudtok normálisan lebonyolítani? És mi van, ha a második találkozó is kínosan sikerül? A harmadik meg kifejezetten szégyenletes? Feladnád? És ha feladnád, kibírnád?

Vetítés: október 5. (csütörtök) 21:30, Győzelem / Victoria mozi


Hurok

Hurok

Magyar sci-fi, thriller, 90 perc, 2016. Felirat: RO.16+
Rendező: Madarász Isti.

Ádám illegális szereket csempész külföldre és azt tervezi, hogy barátnőjével, Annával lenyúlják a következő szállítmányt, megszöknek és új életet kezdenek. Egy váratlan fordulat miatt azonban arra kényszerül, hogy egyedül utazzon el. Innentől viszont az események láncolata dominószerűen követi egymást és Ádám egyik rossz döntés után hozza meg a másikat.

Vetítés: október 6. (péntek) 19:00, Győzelem / Victoria mozi


Kincsem

Kincsem

Magyar történelmi, romantikus, kalandfilm, 121 perc, 2017. Felirat: RO.12+
Rendező: Herendi Gábor.

Blaskovich Ernő mindenét elveszítette a szabadságharc után. Céltalan, kicsapongó életet él, amikor egy nap megjelenik élete nagy lehetősége, Kincsem, a csodaló, amivel sikert sikerre halmoz az európai lóversenypályákon. A sors tálcán kínálja neki az elégtételt; nemes küzdelemben győzheti le ősi ellenségét, von Oettingen bárót. Egyre durvuló rivalizálásukat azonban bonyolítja, hogy Ernő menthetetlenül beleszeret Klara von Oettingenbe, apja gyilkosának lányába. Vajon mi lesz végül számára a fontosabb, a szerelem vagy a bosszú?

Vetítés: október 6. (péntek) 21:30, Győzelem / Victoria mozi


Roncsfilm – vagy mi van, ha győztünk?

Roncsfilm – vagy mi van, ha győztünk?

Magyar vígjáték, filmdráma, 89 perc, 1992. Felirat: EN.16+
Rendező: Szomjas György.

1989-ben vagyunk, a kelet-európai szocializmusok összeomlásának nevezetes esztendejében. Mindazonáltal a film egyetlen mozzanata sem utal e történelmi pillanat magasztosságára, ellenkezőleg, a vásznon burjánzó burleszk mozzanatfüzérek mintha csak szamárfület akarnának mutatni a politikai felhőrégiók gőgös színjátékának. A film kópés gesztussal fordul a politikák számára megközelíthetetlen, profán, hétköznapi létezés misztériuma felé. A színhely egy lerobbant, ételszagú lakótömb Gólyának nevezett kocsmája és annak közvetlen környéke. A chaplini kisemberek világa ez. Bizonytalan, lecsúszott egzisztenciák élnek errefelé: munkanélküliek és alkalmi munkások, zöldségesek és taxisok, melegszívű svihákok és alkalmi szeretők. Csúfak és gonoszak, lágyszívűek és hirtelen haragúak. Csupa kedves csirkefogó.

Vetítés: október 7. (szombat) 16:30, Győzelem / Victoria mozi


Az állampolgár

Az állampolgár

Magyar filmdráma, 109 perc, 2016. Felirat: RO.12+
Rendező: Vranik Roland.

A megrázó szerelmi és menekülttörténet amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi drámáit. Az állampolgár főszereplője az ötvenes évei végén járó afrikai Wilson, aki politikai okokból menekült Magyarországra, miután háborúban elvesztette az egész családját. Wilson már évek óta Budapesten dolgozik biztonsági őrként, legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, de folyamatosan megbukik az alkotmányos alapismeretek vizsgán. A felkészülésben a vele egykorú, magyar-történelem szakos tanárnő, Mari, segít neki, a tanulás közben tanárnő és tanítvány között mély szerelem szövődik. Mari hatalmas döntést hoz: elhagyja a férjét, a családját és a fekete férfihez költözik. Wilson élete megoldódni látszik: társra, sőt családra talál, az állampolgársági vizsgája is sikerül, úgy tűnik, hogy hamarosan minden tekintetben magyarnak mondhatja magát. Azonban váratlanul berobban a történetbe Shirin, a fiatal perzsa bevándorló lány, akinek egyetlen esélye a túlélésre, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral. Wilson szolidaritásból a lakásukban bújtatja a gyönyörű lányt, így a helyzet lassan, de biztosan tarthatatlanná válik: a férfinak mindenképp döntenie kell a menekülttárs iránt érzett felelősség és a szerelem között.

Vetítés: október 7. (szombat) 19:00, Győzelem / Victoria mozi


Kút

Kút

Magyar filmdráma, 97 perc, 2016. Felirat: RO.16+
Rendező: Gigor Attila.

Valahol az osztrák határ közelében a semmi közepén áll egy benzinkút. A környéken nincs élet, ami épp kapóra jön egy vállalkozónak, aki lányok svájci futtatásából él és a tranzitmegállóban nem hívja fel a lányokra a figyelmet. A gengszter megtartotta a kúton dolgozó öreg alkoholistát, Istvánt és két-három hetente a töltőállomás érintésével indítja útnak külföldre a kis háremét. A forró nyári semmittevésbe váratlanul toppan be István rég nem látott fia, akit az anyja hagy hátra a megdöbbent férfinak. Ugyanekkor a legújabb fuvar lerobban a benzinkúton és a Svájcba tartó lányok sofőrjeikkel napokra ott ragadnak Istvánnal és fiával. Az érzelmek mellett jól őrzött titkok is a felszínre törnek.

Vetítés: október 7. (szombat) 21:30, Győzelem / Victoria mozi


Talpuk alatt fütyül a szél

Talpuk alatt fütyül a szél

Magyar filmdráma, western, 90 perc, 1976. Felirat: RO.
Rendező: Szomjas György.

Az 1830-as évek betyárvilágában játszódó „eastern” főhőse, Farkos Csapó Gyurka megszökik a börtönből és visszatér a karcagi pusztákra, hogy bosszút álljon feladóin. A pusztai pásztorok védelmet látnak benne, mert életterüket a gazdag, kapitalizálódó vármegye erősen korlátozza. Az elszegényedett dzsentriivadék csendbiztos, Mérges Balázs is csak tessék-lássék veszi üldözőbe az elhíresült betyárvezért, egészen addig, míg Gyurka a vezéri babérokra törő, intrikus Jeles Matyi miatt pásztort nem öl.

Vetítés: október 8. (vasárnap) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Brazilok

Brazilok

Magyar vígjáték, sportfilm, 95 perc, 2017. Felirat: RO.12+
Rendező: Rohonyi Gábor, M. Kiss Csaba.

Mindenki focizik. Az egész falu a bajnokság lázában ég: a csapatok felkészülnek, és győzni akarnak. Az esélyes persze a helyi önkormányzat nagyvadjaiból álló társaság, élükön a polgármesterrel, aki nem tud hibázni, és helyettesével, aki meg nem szeret. De valami megzavarja az eddigi harmóniát: a falu legszegényebbjei, a helyi cigánytelepen csellengő kamaszok, élükön a börtönből frissen szabadult, aranylábú rosszfiúval, mellettük a dekázásban élen járó helyi pappal életükben először szintén neveznek. És nyerni akarnak. És mert a faluból elszármazott, titokzatos milliomos éppen ebben az évben dönt úgy, hogy szülőhelye legjobb focistáit kiutaztatja magához Brazíliába, hirtelen megemelkednek a tétek, és felkavarodnak a falu addig nyugodt hétköznapjai. De kell még néhány nagy szerelem, még nagyobb tömegverekedés, váratlan házkutatás, rejtélyes rablóbanda, kigyulladó vasutas és merdzsón érkező cigányvajda, hogy kiderüljön, ki és hova utazik végül... és akkor talán még Gáspár Laci is megérkezik.

Vetítés: október 8. (vasárnap) 18:30, Győzelem / Victoria mozi


A martfűi rém

A martfűi rém

Magyar thriller, 121 perc, 2016. Felirat: RO.18+
Rendező: Sopsits Árpád.

Halálra ítéltek egy férfit egy fiatal nő brutális meggyilkolásáért Martfűn, 1957-ben. Hét évvel később azonban ismét egymást követik a megrázó halálesetek. A forradalom utáni politikai tébolyban nehéz megtalálni az összefüggéseket és újra felvenni a nyomozás fonalát. Egy országban, ahol nem léteznek sorozatgyilkosok, egyre több az áldozat. A kirendelt fiatal ügyésznek minden kitartására szükség lesz, ha le akarja leplezni a rettegő kisváros kíméletlen ragadozóját.

Vetítés: október 8. (vasárnap) 21:00, Győzelem / Victoria mozi

Dokumentumfilmek

Európa kis utcája

Európa kis utcája

Román–magyar dokumentumfilm, 50 perc, 2016. Felirat: RO.12+
Rendező: Ambrus Emese.

„Szabad, székely szórványszínésznő” – jellemzi magát Zénó, aki öt év után hazatér kisfiával Székelyföldre, abban bízva, hogy folytathatja előadói pályáját. Egyedül utazva, egyéni előadásaival járja Erdély szórványtelepüléseinek iskoláit, kultúrházait. Az egymásnak ellentmondó helyzetek és karakterek ütközése abszurd humorral telíti a film jeleneteit, miközben betekintést nyerünk az elszigetelt vidékeken élő gyerekek helyzetébe és a főszereplő által választott előadói pálya életérzésébe.

Vetítés: október 5. (csütörtök) 16:00, Győzelem / Victoria mozi


Mi ez a cirkusz? Egy társulat a világhír kapujában

Mi ez a cirkusz? Egy társulat a világhír kapujában

Magyar dokumentumfilm, 86 perc, 2017. Felirat: EN.12+
Rendező: Halász Glória.

A valóság és a fikció határán egyensúlyozó Mi ez a cirkusz? című film egyedülálló bepillantást ad a Recirquel újcirkusz társulat hat fiatal artistájának életébe és egy előadás születésébe. Úgy mutatja be a lélegzetelállító produkciók hőseit, ahogy egyébként soha nem láthatjuk őket. Kiderül, hogy néha ők is félnek, fájdalmak gyötrik őket és vannak álmaik. A filmben ezeknek az álmoknak csak a képzelet szab határt, játszódjanak egy kikötőben, egy romkocsmában vagy akár egy száz éves ház tetején.

Vetítés: október 5. (csütörtök) 17:30, Győzelem / Victoria mozi


Kanzoli

Kanzoli

Magyar dokumentumfilm, 74 perc, 2017. Felirat: RO.12+
Rendező: Tóth Ridovics Máté, Gálovits Zoltán, Kővári Szabolcs Olivér, Hajdu Szabolcs.

Ruzsa Rémusz a Délibáb című Hajdu Szabolcs-film szereplőválogatása során megkapta Kanzoli szerepét. Miután örömmel elvállalta azt, a korábbi egyeztetések alapján a film egyik asszisztense érte megy Romániába, a forgatási helyszíntől 800 kilométerre fekvő Köpecbányára, hogy elvigye a forgatásra. Az egyszerűnek látszó feladat kivitelezése azonban nem várt ellenállásba ütközik, és két nappal a forgatás előtt kezdetét veszi egy sziszifuszi küzdelem a helyi lakosokkal.

Vetítés: október 6. (péntek) 17:00, Győzelem / Victoria mozi


Székely derbi

Székely derbi

Magyar dokumentumfilm, 50 perc, 2017. Felirat: RO.12+
Rendező: Nagy Viktor Oszkár.

A csíkpálfalvi önkormányzat és a plébánia, a helyi közbirtokossággal együtt immár sokadik éve rendezi meg a Magyarok Nagyasszonya Búcsút minden év októberében. A rendezvény egyik nagy attrakciója a szekérhajtó verseny, amit a fogathajtó versenyek mintájára tartanak, csak kicsit másképp, amolyan székelyesen. A trágyahordó szekerek és igáslovak ezen a napon ünnepi díszbe öltöznek. Ferencz Dávid és nagybátyja az idei versenyen is együtt indulnak. Nem titkolt céljuk az első hely megszerzése…

Vetítés: október 7. (szombat) 10:00, Győzelem / Victoria mozi


Hosszú búcsú – portré Halmos Béláról

Hosszú búcsú – portré Halmos Béláról

Magyar dokumentumfilm, 76 perc, 2017.12+
Rendező: Szomjas György.

HALMOS  BÉLA  (1946–2013) Széchenyi-díjas  népzenei előadóművész, népzenekutató. Halmos Béla 1946 június 4-én Szombathelyen született. 1970-ben szerzett építészmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen. Zenei tanulmányait komolyzenével kezdte, hegedülni és brácsázni tanult, 1969-ig játszott amatőr együttesekben. 1969-től előbb a Sebő-Halmos duó, majd a Sebő együttes alapító tagjaként az énekelt versek és a népzene előadóművészeként szerepelt itthon, szinte minden európai országban, valamint Amerikában, Kanadában, Kubában, Japánban. Népzenével – főként a hegedűn játszott többszólamú népi tánczenével – a táncházmozgalom indulása (1972) óta foglalkozott. Népzenekutatóként is dolgozott, gyűjtött - a magyar mellett – szlovák, ruszin, román, zsidó és cigány népzenét is. Egy széki vonósbanda anyagát feldolgozva elkészítette az első zenekari monográfiát, ezzel 1987-ben megszerezte a zenetudományok kandidátusa fokozatot. 1992-ig a MTA Zenetudományi Intézetének főmunkatársa volt. A kezdetektől fogva részt vett a Zeneakadémia népzenei tanszékén az oktatásban. Tanfolyamok vezetőjeként és hegedűtanárként több száz muzsikust tanított főleg itthon, de Európa és Amerika országaiban is. Mint népzenei szakértő létrehozta és vezette a Táncház Archívumot a Hagyományok Házában. 2012-ben a Népművészet Mestere Díjjal, 2013-ban Széchenyi-díjjal tüntették ki népművészeti örökségünk ápolásáért, a népzeneoktatás megszervezésében való tevőleges részvételéért, a Táncház Archívum létrehozásáért, a hagyományok megőrzésében és továbbadásában meghatározó jelentőségű, a szellemi kulturális világörökség részét képező táncházmódszer megalkotásáért és elterjesztéséért, rendkívül sokrétű tevékenysége elismeréseként. 2013 májusában a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjai közé választotta. Halmos Béla Sebő Ferenccel együtt nemcsak az UNESCO szellemi örökség listájára 2011-ben felkerült táncházmozgalom zenei elindítója, hanem később is az egyik legfontosabb oszlopa volt – emlékezett a csütörtökön elhunyt népzenekutatóra, előadóművészre Jávorszky Béla Szilárd, A magyar folk története című nemrég megjelent könyv szerzője. „Béla csupaszív ember volt. A szó nemes értelmében vett mozgalmár, mindig azt nézte, ami összeköt és nem azt, ami elválaszt” – fogalmazott Jávorszky Béla Szilárd. A filmben megjelenik Fábián Éva, Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Agócs Gergely, Ökrös Csaba,  a Sebő, a Téka, a Tükrös együttesek és még sokan mások.

Vetítés: október 7. (szombat) 11:00, Győzelem / Victoria mozi


Angela

Angela

Román dokumentumfilm, 33 perc, 2016. Felirat: RO.
Rendező: Püsök Botond.

Egy erdélyi kis faluban Angela, egy fiatal cigány lány szülni készül. Bepillantást nyerünk a mindennapjaiba és töredékekben megismerjük kalandos múltját: az elrablásának történetét és azt, hogy jövendőbeli férje hogyan mentette őt meg az elrablók karmaiból. Amint kapcsolatuk története feltárul, megismerjük a lány családját és a környékbeli romák integrációs próbálkozásait a társadalomba. Annak ellenére, hogy Angela jövője férje távolléte miatt kilátástalannak tűnik, a lány a vallásba talál megnyugvást és reményt. Isten mit ígér, az elsődleges, a legfontosabb.

Vetítés: október 7. (szombat) 13:00, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Hunyadi Mátyás terem (aula)


Babuka a fűben

Babuka a fűben

Román dokumentumfilm, animációs film, 11 perc, 2017. Felirat: RO.
Rendező: Búzási Gyopár.

Babuka, egy gyönyörű, fiatal nő, a háború idején mesébe illő történetet élt meg: a legnagyobb nyomor közepén felbukkant egy titokzatos amerikai megmentő, aki szerelemből – az új élettől kezdve – mindent meg akart adni neki. Babuka akkor még nem tudta, hogy ki is, illetve kivé válik ez a fiatalember, de sok év múlva fény derült a kilétére, és ez mindent átértelmezett.

Vetítés: október 7. (szombat) 13:00, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Hunyadi Mátyás terem (aula)


Világszép Gyilkos-tó

Világszép Gyilkos-tó

Román ismeretterjesztő, dokumentumfilm, 20 perc, 2017. Felirat: RO.
Rendező: Dezső Mátyás.

Az ismeretterjesztő dokumentumfilm a címben szereplő természeti kincset és annak környékét mutatja be, a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Parkot, annak főbb részeit. Rövid történelmi ismertető után, a film a tájegység földrajzi fekvését, éghajlatát, állat- és növényvilágát ismerteti meg a nézővel. Ezután helyszínek szerint bemutatja a vidéket, minden hegyről elmondja a fontosabb tudnivalókat, végül visszatér magához a Gyilkos-tóhoz és Orbán Balázs szavaival zárul.

Vetítés: október 7. (szombat) 13:00, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Hunyadi Mátyás terem (aula)


A testépítő

A testépítő

Román dokumentumfilm, 28 perc, 2017. Felirat: RO.
Rendező: Bán Attila.

Zoli, az ózdi testépítő volt már gengszter, pornószínész, selyemfiú és drogdíler is. Egy gázrobbanás és két hónap kóma kellett ahhoz, hogy jó útra térjen. Most az életéről szóló könyvet próbálják kiadatni Tamással, a szociális munkás rapperrel.

Vetítés: október 7. (szombat) 14:30, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Hunyadi Mátyás terem (aula)


MONYO+BABA

MONYO+BABA

Román dokumentumfilm, 52 perc, 2017. Felirat: RO.
Rendező: Simó Ibolya.

A főszereplők, Monyo és Baba, tehetséges zenészek. Burokban élnek, egy önmaguknak teremtett zárt világban, ahol szerelmük és zenéjük rabjává váltak. Lázadók: szerelmükért szüleikkel szálltak szembe, zenei szabadságukért pedig a kiadókkal. Megszállottként járják útjukat, még a siker érdekében sem kötnek kompromisszumokat. Néha őrültek és összeférhetetlenek, két végéről égetik életük gyertyáját.

Vetítés: október 7. (szombat) 14:30, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Hunyadi Mátyás terem (aula)


Domboldali portrék

Domboldali portrék

Magyar dokumentumfilm, 10 perc, 2016. Felirat: RO.
Rendező: Bartincki Tamara.

Az edelényi domboldal szomszédságát már sok-sok éve cigány családok díszes és hangos élete tarkítja. Sok mindennek szemtanúja volt már ez a domb, de leginkább a mindig szóló zenének, ünneplésnek, drámának – amik mellett mindig megfért a házi pálinka és a vakaró is. Bár az eseményeknek soha sincs vége ebben a kis negyedben, az idő mégis mintha átformálódott volna, és mindenki, aki ide bekerül, egy szubjektív időzónába csöppen. A főszereplők köreiben, bár a legnagyobb színészek, mégis többnyire hiányzik az öndokumentálás. Most pedig izgatottan várják, hogy lenyomatuk legyen gyerekestül, anyósostul, kutyástul, mindenestül, miközben saját történeteiket mesélik el nekünk.

Vetítés: október 7. (szombat) 16:00, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Hunyadi Mátyás terem (aula)


Tomi, Ervin és az iskola

Tomi, Ervin és az iskola

Román dokumentumfilm, 61 perc, 2017. Felirat: RO.
Rendező: Simó Ibolya.

Székelyvarság, Hargita megye egyik hatalmas kiterjedésű szórványtelepülése, vadregényes fenyves erdőkkel, kanyargó patakokkal, ahová a globalizáció hatása nem ért el. Az itt lakó emberek a hagyomány és természet közelségében élnek. Székelyvarságon vannak gyerekek, akik dacolva a téli zord időjárással, a térdig érő hóval vagy az őszi eső utáni sártengerrel, több kilométert tesznek meg naponta, átkelve hegyen-völgyön, hogy eljussanak az iskolába. A film főszereplői: egy első osztályt kezdő kisgyerek, aki először teszi meg az iskolába vezető utat, és egy nyolcadik osztályos, aki utoljára tapossa a megszokott ösvényeket.

Vetítés: október 7. (szombat) 16:00, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Hunyadi Mátyás terem (aula)


Kemény János báró filmjei

Kemény János báró filmjei

Magyar film, 59 perc, 1992.
Rendező: Czigány Zoltán.

Kemény János báróról (1903–1971) kevéssé köztudott, hogy amatőr fényképész volt. Amint azt a Kakukkfiókák (1972) című önéletrajzi regényében is megemlíti, tinédzserkorában, 1914-ben útravalóként kapta első Kodak-fényképezőgépét egy kosár elemózsiával együtt, majd marosvécsi vakációin Bornemisza Jánostól, egy természetjárótól tanulta el a fényképezést és a vadászatot. Az 1920-as évek második felében már amatőr filmfelvevőgépe is volt, de a 9.5 mm-es filmfelvételek ismeretlenek maradtak az 1990-as évekig, amikor Czigány Zoltán filmrendező kalandos módon rájuk bukkant, és a magyar írók privát felvételeiből készült, Házimozi című sorozat részeként dokumentumfilmet készített róla. „Ezt az anyagot Párizsban találtuk meg, mielőtt elvitte volna a kukásautó. Egy mozdulat, egy arc egy pillanatban, ami utólag mégis hatalmas időt fog át” – nyilatkozta egy interjúban a rendező. Dokumentumfilmjében Kemény János báró amatőr filmfelvételeinek felidézésével az erdélyi irodalom mecénására, az Erdélyi Helikon megszervezőjére és családjára emlékeznek a megkérdezettek.

Vetítés: október 7. (szombat) 19:00, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Hunyadi Mátyás terem (aula)


Tehenesek

Tehenesek

Román–magyar dokumentumfilm, 50 perc, 2017. Felirat: RO.12+
Rendező: Vargyasi Levente.

A film a háromszéki (erdélyi) magyar szarvasmarhatartók aktuális helyzetét tárja fel 2015 és 2017 közötti periódusban. Párhuzamos gazdasorsokkal találkozik a néző. A filmben szerepelnek: az egyesületi elnök, a hagyományosan gazdálkodó vidéki kisgazda, a gazdákat és szövetkezet, a fejlesztésekben gondolkodó, húsmarhákat tenyésztő nagygazda. A gazdákon kívül elég fontos szerep jut az érdekvédelmi  szövetkezeteknek, egyesületeknek is. A fennmaradási próbálkozások egyik lehetséges útja a szövetkezeti formában való gondolkodás. A film készítői jelen voltak a Kézdi-tej megalakulásánál és elkísérik a gazdákat a fővárosba is, ahol a tej alacsony felvásárlási ára miatt tüntetnek.  A különböző helyszíneken zajló eseményeket Ötvös Mózes, a Szarvasmarhatartók Egyesületének idős elnöke kapcsolja össze, aki maga is aktív gazdaként éli mindennapjait és szívvel-lélekkel küzd a kisgazdalét fenntarthatóságáért.

Vetítés: október 8. (vasárnap) 13:00, Győzelem / Victoria mozi

Animációs filmek

Somhatalom

Somhatalom

Magyar animációs film, 2 perc, 2017.
Rendező: Bertóti Attila.

A vén somfa ágai között egész évben folyamatos a nyüzsgés. Miklya Zsolt versének zenés adaptációja a somtársadalom mozgalmas életébe nyújt betekintést.

Vetítés: október 6. (péntek) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Lengemesék

Lengemesék

Magyar animációs film, családi, 64 perc, 2017. Felirat: RO.
Rendező: Pálfi Zsolt.

A lengék a Nádtenger apró, de bátor, zöldbőrű őrei. A gyerekeket csak akkor avatják őrzővé, amikor bebarnul a hajuk. Addig viszont unalmas az élet, mivel zöldhajúként tilos nádirigón repkedni, vízre szállni, sőt még a békaderbin sem vehetnek részt. Füttyös Vilkónak legnagyobb álma, hogy végre ő is őrző lehessen, ám a kíváncsisága folyton bajba sodorja.

Vetítés: október 7. (szombat) 10:00, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Hunyadi Mátyás terem (aula)


A vaddisznó

A vaddisznó

Német animációs film, 14 perc, 2016.
Rendező: Szederkényi Bella.

Egy hajléktalan, állatszerű árva gyerek a sötét természetbe menekül a nagyváros elől. Itt találkozik egy nála sokkalta rendkívülibb teremtménnyel.

Vetítés: október 7. (szombat) 13:00, Győzelem / Victoria mozi


Kötelék

Kötelék

Magyar animációs film, 10 perc, 2017.
Rendező: Wunder Judit.

A teljes magányban élő nő kétségbeesésében egy árnyalak társaságában igyekszik rátalálni a szerelemre. Közben próbálja magához láncolni a körülötte lévőket, de végül minden kötelék elszakad.

Vetítés: október 7. (szombat) 13:00, Győzelem / Victoria mozi


Vulkánsziget

Vulkánsziget

Magyar animációs film, 9 perc, 2016.
Rendező: Lovrity Anna Katalin.

Valahol, egy óceáni szigeten a természeti erők még úgy hatnak, mint az ősi időkben. Itt él egy fiatal, naiv nőstény tigris harmóniában önmagával és a természettel. Amikor ébredő nőiességére felfigyel egy idősebb hím tigris, a nőstény zavartan és egyre erősödő félelemmel fogadja annak közeledését.

Vetítés: október 7. (szombat) 13:00, Győzelem / Victoria mozi


Szignál 2017

Szignál 2017

Román–magyar animációs film, 1 perc, 2017. Felirat: RO.
Rendező: Bertóti Attila, Vezsenyi Tamás.

Egy filmes tábor állatvilágáról, természettudományos alapossággal.

Vetítés: október 7. (szombat) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Apapara

Apapara

Román–magyar animációs film, 1 perc, 2017.
Rendező: Csont Zsombor.

Sosem értettem az állandóan aggódó szülőket és nagyszülőket. Egészen addig, amíg apa nem lettem.

Vetítés: október 7. (szombat) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Ikarosz

Ikarosz

Román–magyar animációs film, 4 perc, 2017.
Rendező: Zeleny Ákos.

Egy hörcsög váratlan kalandja.

Vetítés: október 7. (szombat) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Fifi

Fifi

Román–magyar animációs film, 4 perc, 2017.
Rendező: Lokodi Melinda.

Fifi kutyus boldogan él gazdijával, míg az egy napon a kedvenc eledele helyett egészséges, vegetáriánus kutyatápot nem tölt elé. Fifi lázadását soha nem látott kalandok követik.

Vetítés: október 7. (szombat) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Paradise Park

Paradise Park

Román–magyar animációs film, 3 perc, 2017.
Rendező: Németh Imre Zoltán.

A film az emberiség történetének kezdetére repít vissza, és egy mindnyájunk sorsát meghatározó epizódot mutat meg belőle.

Vetítés: október 7. (szombat) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Prométeusz, a cickány

Prométeusz, a cickány

Román–magyar animációs film, 4 perc, 2017.
Rendező: Kántor Zsolt.

Egy magányos cickány kuckót keres magának. Nem is sejti, hogy otthonkeresése olyan felfedezéshez vezet, amely nagy hatással lehet fajának jövőjére.

Vetítés: október 7. (szombat) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Tudod, mitől félek?

Tudod, mitől félek?

Román–magyar animációs film, dokumentumfilm, 5 perc, 2017. Felirat: RO.
Rendező: Szucher Ágnes.

Amikor a gyerekek félelmeikről és rémálmaikról beszélnek, ott motoszkálhat a fejünkben, hogy hogyan él a képzeletükben az, amiről olyan bátran és nyitottan mesélnek? Mégis kicsodák a „micsodák”, hogy néznek ki a „valamik”, miért veszélyesek a „hogyishívjákok”, miért ijesztőek a liftek, miért haragosak a földönkívüliek meg a zombik meg a sok-sok más rettentőség?

Vetítés: október 7. (szombat) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Egy kupac kufli

Egy kupac kufli

Magyar animációs film, 71 perc, 2017.
Rendező: Pálfi Szabolcs, Jurik Kristóf, M. Tóth Géza.

A történetek főszereplője hét mesebeli lény: ők a kuflik. Nem is kifli, nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics. Kufli. Egy kufli sok mindenre hasonlít, és semmire sem. Pattog, mint egy gumilabda, pedig nem is az. Színes, mint egy nyalóka, pedig nem ehető. Van kicsi, van nagy. Van kövér és van sovány. Jönnek-mennek, sosem tudni, honnan hova. Zödön a legzöldebb. Pofánka a legpirosabb. Titusz a legsárgább. Hilda a leglilább. Valér a legkékebb. Bélabá a legbarnább. Fityirc meg a legszürkébb, mert annak is lennie kell valakinek.

Vetítés: október 8. (vasárnap) 10:00, Győzelem / Victoria mozi


Hozd vissza!

Hozd vissza!

Orosz animációs film, 2 perc, 2016.
Rendező: Denis Voronin.

Vetítés: október 8. (vasárnap) 11:30, Győzelem / Victoria mozi


Iszkiri: Csiribá'

Iszkiri: Csiribá'

Magyar animációs film, 3 perc, 2016.
Rendező: Lugosi István, Radics Márton, Fábián Niki.

Vetítés: október 8. (vasárnap) 11:30, Győzelem / Victoria mozi


November

November

Francia film, 4 perc, 2015.
Rendező: Marjolaine Perreten.

Vetítés: október 8. (vasárnap) 11:30, Győzelem / Victoria mozi


Farkas

Farkas

Német animációs film, 4 perc, 2015.
Rendező: Julia Ocker.

Vetítés: október 8. (vasárnap) 11:30, Győzelem / Victoria mozi


Egy anyáról

Egy anyáról

Orosz animációs film, 7 perc, 2015.
Rendező: Dina Velikovskaya.

Vetítés: október 8. (vasárnap) 11:30, Győzelem / Victoria mozi


Moroska

Moroska

Orosz animációs film, 8 perc, 2015.
Rendező: Polina Minchenok.

Vetítés: október 8. (vasárnap) 11:30, Győzelem / Victoria mozi


Éjjeli denevér

Éjjeli denevér

Monacói animációs film, 4 perc, 2015.
Rendező: Elena Walf.

Vetítés: október 8. (vasárnap) 11:30, Győzelem / Victoria mozi


Óriások útja

Óriások útja

Brazil animációs film, 12 perc, 2016.
Rendező: Alois Di Leo.

Vetítés: október 8. (vasárnap) 11:30, Győzelem / Victoria mozi


A 13. királylány

A 13. királylány

Magyar animációs film, 3 perc, 2015.
Rendező: Orosz Tina.

Vetítés: október 8. (vasárnap) 11:30, Győzelem / Victoria mozi


Hey Deer!

Hey Deer!

Magyar animációs film, 6 perc, 2015.
Rendező: Bárczy Örs.

Vetítés: október 8. (vasárnap) 11:30, Győzelem / Victoria mozi


Átjáró Másvárosba – Első fejezet: Közbenjáró

Átjáró Másvárosba – Első fejezet: Közbenjáró

Magyar animációs film, 13 perc, 2016.
Rendező: Gelly Bálint Farkas.

Vetítés: október 8. (vasárnap) 11:30, Győzelem / Victoria mozi

Kisjátékfilmek

Balatoni jég

Balatoni jég

Magyar kisjátékfilm, 18 perc, 2017. Felirat: RO.
Rendező: Szén János.

Mit lehet csinálni a befagyott Balatonon? Ma nem jár senki erre. Köd van, nyálkás hideg és hétköznap. Csütörtök vagy szerda. Marci és Réka mégis megpróbálják jól érezni magukat csak kettesben. Réka korcsolyázni akar, de most mégsincs kedve hozzá. Marci fotózni akar, de ebben a ködben nem lesz jó a kép. Mennének inkább haza, de az autó nem indul. Indítózni kell, segítséget kell hozni ezen a ködös, fagyott balatoni délutánon.

Vetítés: október 6. (péntek) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Uchebnik

Uchebnik

Magyar kisjátékfilm, 19 perc, 2016. Felirat: EN.
Rendező: Csicskár Dávid.

1956 októberében, a forradalom alatt egy falusi iskola diákjai elégetik az oroszkönyveiket abban a hiszemben, hogy soha többet nem kell oroszt tanulniuk. Miután azonban a szovjet csapatok bevonulnak az országba, és brutálisan leverik a forradalmat, minden diáknak be kell mutatnia az oroszkönyvét az iskolában, ha nem akarja, hogy kicsapják. Egy kisfiú idősebb diáktársa segítségére siet abban reménykedve, hogy a könyvkeresés közben elnyerheti példaképe barátságát.

Vetítés: október 6. (péntek) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Welcome

Welcome

Magyar kisjátékfilm, 30 perc, 2017. Felirat: EN.
Rendező: Dudás Balázs.

A film egy tizennyolc éves nemtörődöm kamasz fiú, Dávid történetét meséli el. Nyolc év távollét után Dávid és anyja a Vajdaságból visszaköltöznek Magyarországra, Dávid apjához. A történet előrehaladtával lassan fény derül Dávid titkos tevékenységére – hogy pénzért menekülteket hoz át a határon, azért, hogy külföldre költözhessen.

Vetítés: október 6. (péntek) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Wellness

Wellness

Magyar kisjátékfilm, 16 perc, 2016. Felirat: EN.
Rendező: Szabó Virág.

Ilona és Teri nyugdíjasok. Évtizedek óta barátnők, most együtt töltik a vakációjukat egy wellness-szállodában. A látszólag ideális körülmények ellenére nem tudják felszabadultan jól érezni magukat: a szobájukban elromlik a légkondicionáló, és később Ilona egykori, régen látott kollégája is felbukkan. Míg Ilona folyamatosan elégedetlen mindennel, Terinek saját kisebbrendűségi érzésével kell megküzdenie. A nyaralás során jelentéktelennek látszó gesztusokkal többször is megbántják egymást anélkül, hogy ezt észrevennék.

Vetítés: október 6. (péntek) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Láthatatlanul

Láthatatlanul

Magyar kisjátékfilm, 32 perc, 2017. Felirat: EN.
Rendező: Szentpéteri Áron.

A film teljes sötétben kezdődik, egy olyan kiállításon, ahol a látóknak lehetőségük van kipróbálni, milyen fény nélkül tapasztalni a világot. Itt találkozik egymással Anna, aki a pasijával érkezik a kiállításra, és Balázs, a vak tárlatvezető. A találkozást máshogy élik meg, de mindkettőjükben nyomot hagy. Vajon mit kezdenek ezzel, amikor újra találkoznak?

Vetítés: október 7. (szombat) 13:00, Győzelem / Victoria mozi


Szép alak

Szép alak

Magyar kisjátékfilm, 15 perc, 2016. Felirat: EN.
Rendező: Kis Hajni.

Egy zárkózott, de gyermekien kíváncsi lelkű gimnáziumi takarítónő beleszeret az egyik végzős diáklányba. Szerelme a kezdetektől fogva reménytelen, de egy pillanatra mégis elhiszi, hogy ez lehetséges, és megpróbálja felvállalni érzéseit a lány előtt.

Vetítés: október 7. (szombat) 13:00, Győzelem / Victoria mozi


Apám orvosa nem praktizál

Apám orvosa nem praktizál

Magyar–román kisjátékfilm, 15 perc, 2017. Felirat: EN.
Rendező: Besenyei Katalin.

Boróka 27 éves, Angliában kórházi takarító. Hét év után haza kell térnie szülőfalujába haldokló, alkoholista apjához. A lány csak a házat szeretné eladni, de a sors és a falu furcsa lakói úgy alakítják, hogy belekeveredik az apja által kialakított hazugsághálóba. Borónak egy véletlen folytán fel kell nőnie az apja által kiépített mítoszhoz.

Vetítés: október 7. (szombat) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Észveszejtő

Észveszejtő

Magyar–román kisjátékfilm, 12 perc, 2017. Felirat: RO.
Rendező: Dobi Ferenc.

Egy egyhetes külföldi utazásból hazatérve Tibi azt tapasztalja szülőfalujában, hogy mindenki butább, de gazdagabb lett. Nemsokára rájön, ki a ludas: egy IQ-lecsapoló cég vert sátrat a faluban, amely pénzért felvásárolja a vidékiek eszét. Tibi azonban ahelyett, hogy élne a lehetőséggel és hülyére keresné magát, lázas harcba kezd a közösség megmentéséért.

Vetítés: október 7. (szombat) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Párnaarc

Párnaarc

Magyar–román kisjátékfilm, 2017.
Rendező: Vácz Péter.

A zárkózott Béla hotelszobájának magányában egy párnafigura társat kreál magának, de az ismeretlen szobalány újra meg újra elágyazza újdonsült barátját.

Vetítés: október 7. (szombat) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Your Face Through the Screen

Your Face Through the Screen

Magyar–román kisjátékfilm, 10 perc, 2017. Felirat: RO.
Rendező: Sztercey Benedek Szabolcs.

Egy fiú távkapcsolatban él a barátnőjével. A köztük lévő kommunikáció a képernyőn keresztül zajlik, a lányt pedig a róla készült különböző telefonos felvételekkel pótolja, mintegy külön személyt hozva létre a lány digitális lenyomataiból. Hosszú idő után a lány újra hazajön, azonban a fiú már nem tud mit kezdeni az igazi, hús-vér lánnyal, így kapcsolatukból egy furcsa szerelmi háromszög lesz.

Vetítés: október 7. (szombat) 15:00, Győzelem / Victoria mozi