Filmek

Kolozsvár

Nagyjátékfilmek

Liza, a rókatündér

Liza, a rókatündér

Magyar vígjáték, 90 perc, 2015. Felirat: RO.16+
Rendező: Ujj Mészáros Károly.

Liza, a csinos, de roppant szerény ápolónő élete egy csapásra megváltozik, amikor születésnapi kimenőt kap. Elhatározza, hogy megtalálja élete szerelmét, ám hamarosan több hullazsákba került hódolója lesz, mint élő.

Vetítés: szeptember 30. (szerda) 21:00, Győzelem / Victoria mozi


Senki szigete

Senki szigete

Magyar vígjáték, romantikus, filmdráma, 93 perc, 2014. Felirat: RO.12+
Rendező: Török Ferenc.

Egy szép szőke menyasszony elszökik az esküvőjéről, a fekete taxis csaj a távoli óceánok rejtélyes szigetére vágyik, a kosaras srác meg ezerrel nőzni akar, mást nemigen. A három hős Budapesten keresztezi egymás útját, a véletlen találkozás azonban mindhármuk életét megváltoztatja.

Vetítés: október 1. (csütörtök) 20:00, Győzelem / Victoria mozi


Coming Out

Coming Out

Magyar vígjáték, romantikus, 96 perc, 2013. Felirat: EN.12+
Rendező: Orosz Dénes.

Erik az egyik legismertebb magyar homoszexuális személyiség, rádiós műsorvezető. Nyíltan vállalja másságát, és küzd a homoszexuálisok jogaiért egy olyan országban, ahol mindig is háttérbe volt szorítva ez a kérdés. Az elmúlt öt évben Erik boldog párkapcsolatban élt a kedvesével, Balázzsal, és most arra készül, hogy összeházasodnak. Egy balesetet következében azonban szokatlan változást észlel magán: vonzódni kezd a kezelőorvosához, a doktornőhöz, aki elgázolta. A kórházból kikerülve zavarodottsága fokozódik.

Vetítés: október 1. (csütörtök) 22:00, Győzelem / Victoria mozi


Swing

Swing

Magyar vígjáték, filmdráma, zenés, 117 perc, 2014. Felirat: RO.12+
Rendező: Fazekas Csaba.

Három elkeseredett, különböző korú nőt egy esős éjszakán egymás mellé sodor az élet. Egy kiöregedett dizőz felkarolja őket, és létrehozza velük élete utolsó nagy művét, a Swing Angels nevű énekes haknizenekart. A lányok az ötvenes évek női trióinak stílusában egy transzvesztita bártulajdonos és egy hakniszervező menedzser segítségével körbeturnézzák a Balatont.

Vetítés: október 2. (péntek) 22:00, Győzelem / Victoria mozi


Argo 2

Argo 2

Magyar akciófilm, vígjáték, bűnügyi, 95 perc, 2015. Felirat: EN.16+
Rendező: Árpa Attila.

Balog Tibi (Kovács Lajos) és bandája (Scherer Péter, Bicskey Lukács, Kiss József) tíz év után sem lett okosabb. Továbbra is pitiáner, suttyó bűnözők, akik nagymenőknek hiszik magukat és a nagy lóvéra vágynak. Egy japán szindikátus árnyékembere (Kulka János) balszerencséjére pont Tibiéket bízza meg egy felbecsülhetetlen értékű adathordozó megszerzésével. Tibiék vajmi keveset értenek az IT világához, ezért egy számítástechnika tanárt (Bán János) visznek magukkal a lehetetlennek tűnő műveletre. A bajt a roma maffia feje (Nagypál Gábor) fokozza, aki egy régi ügy miatt elégtételt akar venni Tibin. A hajsza során Tibiék mindezeken túl a japán bérgyilkosokat és a szlovák hadsereget is magukra haragítják, így az esélyük arra, hogy a nagy zsével Malibu tengerpartjára szökjenek, radikálisan csökken. De aki Tibit alábecsüli, annak annyi. Mert Tibi megoldja okosban.

Vetítés: október 3. (szombat) 19:30, Győzelem / Victoria mozi


Fehér isten

Fehér isten

Magyar–német–svéd filmdráma, 121 perc, 2014. Felirat: RO.15+
Rendező: Mundruczó Kornél.

Az ember legjobb barátja a kutya: de ha rosszul bánik vele, a hű társ a gazdája ellen fordulhat. És mert erősebb, gyorsabb, vadabb nála, nagyon veszélyes ellenfél válhat belőle. Egy új rendelet szerint a korcsokat be kell jelenteni, minden példányt összeírnak, amelyik nem fajtiszta. Dániel viszont nem akar súlyos ebadót fizetni átmenetileg nála lakó lánya kedvencéért, Hágenért. A kislány hiába tiltakozik, kidobja a kutyát. Míg Lili egyre kétségbeesettebben keresi az állatot, az egyre borzasztóbb helyekre sodródik.

Vetítés: október 3. (szombat) 21:30, Győzelem / Victoria mozi


Mancs

Mancs

Magyar kalandfilm, filmdráma, családi, 94 perc, 2015.6+
Rendező: Pejó Robert.

Fehér Zoltán villamosszerelő és felesége, Eszter első gyermeküket várják. Zoli elhunyt öreg barátjától egy hiperaktív németjuhász kölyköt örököl, akit épülő hegyi házába fogad be, de felesége előtt titokban tartja. A kutyát Mancsnak nevezi el, minden szabadidejét vele tölti, kitűnő mentőkutyává képzi, azonban hazugságai miatt a családjában és a munkahelyén egyre nagyobb bajba keveredik.

Vetítés: október 4. (vasárnap) 11:30, Győzelem / Victoria mozi


Kalotaszegi madonna

Kalotaszegi madonna

Magyar romantikus, filmdráma, 89 perc, 1943.12+
Rendező: Rodriguez Endre.

Kalotafőről, a hegyek közé zárt falubeli magányból indul és római ösztöndíjon, nagysikerű kiállításokon, nagyvilági életen át ível a fiatal festő és modellje, a “kalotaszegi madonna” szerelmének története. A világtól elvonultan él a fiatal, tehetséges festő, Hegyi Ádám. Egy fiatal lány szerelme fellobbantja benne a világ, a hírnév, a fejlődés utáni vágyat.

Vetítés: október 4. (vasárnap) 13:30, Győzelem / Victoria mozi


Parkoló

Parkoló

Magyar filmdráma, 92 perc, 2014. Felirat: RO.16+
Rendező: Miklauzic Bence.

A pesti bérházak rengetegében, egy üres foghíjtelken áll a Parkoló. A Parkoló ura Légiós, aki egy sajátos kis birodalmat hozott létre a tűzfalak tövében. Télen-nyáron itt él a lakókocsijában, és csak egyetlen cél vezérli: nem akarja, hogy a külvilág káosza betörjön az általa kialakított nyugalom szigetére. Az egyetlen helyre, ahol otthon érzi magát. Egy nap azonban olyan vendég érkezik, akinek feltűnése alapjaiban változtatja meg Légiós és a hely addig megszokott életét. Imre, a gazdag üzletember 1968-as Ford Mustangjának keres biztonságos parkolóhelyet. Ekkor egy fordulatos, meglepetésekkel teli párbaj veszi kezdetét, melynek során egyre rafináltabb és durvább eszközökkel küzd a belváros két magányos harcosa a hullámpalával fedett parkolóhelyért. Hamarosan kiderül, hogy küzdelmük igazi tétje nem is a tetővel fedett parkolóhely, hanem sokkal inkább két világnézet élet-halál párbaját látjuk. Két magányos, mindenre elszánt ember küzdelmét, akiknek szembe kell nézniük élethazugságaikkal, múltjuk fájdalmas sebeivel.

Vetítés: október 4. (vasárnap) 19:30, Győzelem / Victoria mozi


Délibáb

Délibáb

Magyar–szlovák filmdráma, 90 perc, 2014. Felirat: RO.16+
Rendező: Hajdu Szabolcs.

Egy afrikai futballista menekülni kényszerül a hatóságok elől egy eladott mérkőzést követően. Francis egy világtól elzárt tanyán talál menedéket, mélyen a Puszta szívében, ám hamarosan rádöbben, hogy a tanya valójában egy modernkori rabszolgatelep. Megjelenésével felkavarja a helyiek életét, az apátiába süllyedt foglyok a megmentőt, a kiskirályként uralkodó Cisco a riválist látja benne.

Vetítés: október 4. (vasárnap) 21:30, Győzelem / Victoria mozi

Dokumentumfilmek

Káin gyermekei

Káin gyermekei

Magyar–francia dokumentumfilm, 104 perc, 2014. Felirat: EN.16+
Rendező: Gerő Marcell.

A Káin gyermekei című dokumentumfilm Monory Mész András 1985-ben Magyarországon készült Bebukottak című dokumentumfilmjének gyilkosságért elítélt fiatalkorú főszereplőinek felkutatására és megszólaltatására vállalkozik. E vállalkozás kiindulópontja az olthatatlan kíváncsiság – mi lesz a megbélyegzettel? Mi lesz azokból a fiúkból, akik kamaszkorukban embert öltek, egész fiatalságukat börtönben töltötték és legalább 25–28 évesek, amikor szabadulnak? Most, 30 évvel – több mint egy emberöltővel – később már tisztán látszik, milyen irányba kanyarodott az akkori kamaszok, mostanra meglett férfiak sorsa. Sors, bűn és örökség – Káin gyermekeinek szemén keresztül. Képek a filmből

Vetítés: szeptember 30. (szerda) 18:30, Győzelem / Victoria mozi


Ítélet Magyarországon

Ítélet Magyarországon

Magyar dokumentumfilm, 108 perc, 2013. Felirat: EN.16+
Rendező: Hajdú Eszter.

2008-ban és 2009-ben egy csapat magyar szélsőjobbos egy sor támadást követett el a roma közösség véletlenszerűen kiválasztott tagjai ellen. Hat embert öltek meg, többek között egy öt évest, és további öt megsérült. A négy gyanúsított pere két és fél évet tartott, 2013 augusztusában hirdettek ítéletet. Hajdú Eszter filmrendező felvette, és az elnyomás sajátos kamaradrámájává sűrítette a tárgyalást. Képek a filmből

Vetítés: október 2. (péntek) 16:00, Győzelem / Victoria mozi


Engedem, hadd menjen

Engedem, hadd menjen

Magyar dokumentumfilm, zenés, 77 perc, 2015. Felirat: EN.12+
Rendező: Lévai Balázs.

A Csík zenekar, Kiss Tibor (Quimby) és az ismeretlen erdélyi, erdőszombattelki zenekar történetének különös összefonódása a Most múlik pontosan című dalban. Három újrakezdés története, amelyeket ez a dal foglal keretbe. Ebben az emblematikus dalban csúcsosodik ki a Csík zenekar különleges munkássága. Sikerüket illusztrálja az is, hogy már több mint 10 millióan nézték meg a Quimby-feldolgozást a YouTube-on. Akik nem ismerik az eredeti szerzeményt, azt gondolják, hogy ez egy régi magyar népdal lehet, mert pont olyan szívhez szóló, mint a Kodály vagy Bartók gyűjtésekből származó dalok. Van némi igazságtartalma, hiszen a Csík zenekar elrejtett a Quimby-dalban egy mezőségi, erdőszombattelki népzenei motívumot.

Vetítés: október 2. (péntek) 18:30, Győzelem / Victoria mozi


Balaton Method

Balaton Method

Magyar dokumentumfilm, zenés, 85 perc, 2015.12+
Rendező: Szimler Bálint.

A Balaton Methodban 17 magyar zenekar – köztük a Quimby, a Middlemist Red, a Soerii & Poolek, az Elefánt, a Bin-Jip, a Subscribe –, valamint több száz további zenei közreműködő fogott össze, hogy elkészüljön Szimler Bálinték Kodály Method-videóinak egészestés lezárása. Két zenekar – a Punnany Massif és Akkezdet Phiai – ráadásul külön a Balaton Method számára egy-egy új dallal rukkolt elő. A Balaton Method az első magyar film, amely közösségi finanszírozással készült.

Vetítés: október 2. (péntek) 20:00, Győzelem / Victoria mozi


Túlélés vagy népszolgálat? Mikó Imre és a Securitate

Túlélés vagy népszolgálat? Mikó Imre és a Securitate

Magyar–román dokumentumfilm, 104 perc, 2015. Felirat: RO.12+
Rendező: Domokos János.

A film az alkalmazkodásról, a rendszerrel való együttélésről szól. A film középpontjában egy rendkívüli kvalitású ember, Mikó Imre áll. Mikó 1940-44-ben parlamenti képviselő. 1944-ben szovjet hadifogoly táborba vitték, ahol antifasiszta aktivista lett. Politikai és társadalmi rehabilitációt mégis csak 1970-ben kapott, amikor a Kriterion szerkesztője lett. Mindig is az erdélyi magyar közösség egyik értékmeghatározó személyiségének számított. Miért kezdett el jelenteni? Lehetséges, hogy az együttműködése mögött nemcsak a személyes életstratégiája, hanem a tudatos politikai befolyásolás szándéka állt? A film kérdéseket tesz fel, a filmben megszólalók válaszai különbözőek.

Vetítés: október 3. (szombat) 15:30, Győzelem / Victoria mozi


Két székely

Két székely

Magyar dokumentumfilm, 57 perc, 2014.
Rendező: Marossy Géza, Lukács Csaba.

Az elgondolkodtató film Barabási Albert László világhírű tudós, és Kolumbán Gábor, a kárpát-medence szerte ismert bivalytenyésztő és egyetemi oktató nem mindennapi történetét dolgozza fel. Egyikük igazi posztmodern felfedező módjára, a tudomány számára szűz területeket tár fel – az egész emberiség hasznára és épülésére –, a másik a hagyományt építi át a múltból a jövőbe, hogy példát és utat mutasson a kiútkereséssel bajlódó szűkebb közössége számára. Mindkettőjükre büszke, és mindkettejüket sikeres embernek tartja a székelyföldi közösség. De vajon mindeközben milyen életet élnek, megtalálták-e a boldogságukat? Hiszen a siker nem külső ajándék, hanem belső lelkiállapot kérdése. Erről vallanak Lukács Csaba és Marossy Géza közel egy órás filmjében. Képek a filmből

Vetítés: október 4. (vasárnap) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Seb

Seb

Magyar dokumentumfilm, 52 perc, 2015. Felirat: EN.16+
Rendező: Nagy Dénes.

A film három középkorú nő életébe és gondolataiba vezet be. Mindhármukban a közös az, hogy sebeket hordoznak. Vágták vagy vágják magukat. Pengével, késsel vagy üvegszilánkkal. Sebeiket nem mutatják a külvilágnak, de legtöbbször még közeli hozzátartozóik sem tudnak róla. A Seb című film ezeknek a sebeknek az eredetét kutatja, és ennek révén arra próbál választ találni, hogy mi lehet az az eredő seb, ami mindannyiunkban ott van, ami mindannyiunk életében elnyomva bár, de fájdalmasan sajog. Képek a filmből

Vetítés: október 4. (vasárnap) 16:30, Győzelem / Victoria mozi

Animációs filmek

James – All I’m Saying

James – All I’m Saying

Magyar film, 4 perc, 2014.
Rendező: Vácz Péter.

Egy sámánmaszk mögé rejtőzött férfi útnak indul, hogy megkeresse egy váratlanul elhunyt nő szellemét, mivel az evilági búcsúra már nem volt lehetősége. Képek a filmből

Vetítés: október 1. (csütörtök) 16:30, Győzelem / Victoria mozi


Egy napra visszamennék

Egy napra visszamennék

Magyar animációs film, dokumentumfilm, 7 perc, 2014. Felirat: EN.
Rendező: Lakos Nóra.

Hét bőrönd, hét gyerek, egy közös történet. A hét bőrönd egy animációs dokumentumfilm migráns gyerekek rajzai és történetei alapján. Főszereplői olyan bevándorló gyerekek, akik a világ különböző részeiről érkeztek Magyarországra. Kénytelenek voltak hátrahagyni az otthonukat, és most új barátokat, új otthont, új életet keresnek Budapesten. Képek a filmből

Vetítés: október 1. (csütörtök) 16:30, Győzelem / Victoria mozi


Dózsa 1514

Dózsa 1514

Magyar animációs film, rövidfilm, 14 perc, 2014.
Rendező: Cakó Ferenc.

A 15–16. században a török birodalom Európa felé terjeszkedett. Magyarország, Európa védőbástyája megállította a török inváziót. Ennek emlékére szól a harang délben. 1514-ben az újabb muzulmán veszedelem ellen a pápa keresztes háborút hirdetett Európa védelmére. Dózsa György lett a magyar parasztsereg vezére. Az urak azonban akadályozták a toborzást. Nyáridőben kellett a jobbágy a földekre. A kereszt alá vonuló parasztok családjaival kegyetlenül bántak. Ez a pápa szent háborújának megtagadása volt. A parasztsereg saját urai ellen fordult. Kitört a parasztháború. A nemesek nagy nehezen leverték a parasztseregeket, és rettenetes bosszút álltak. A parasztháború leverése és a kegyetlen megtorlás következménye is volt, hogy 1526-ban Magyarország végső veszedelembe jutott. Mohács mezején győzött a szultán, és a győztes török sereg elindult Európa meghódítására. Kép a filmből

Vetítés: október 1. (csütörtök) 18:00, Győzelem / Victoria mozi


A szék

A szék

Magyar rövidfilm, animációs film, 9 perc, 1978.
Rendező: Cakó Ferenc.

Vetítés: október 1. (csütörtök) 18:00, Győzelem / Victoria mozi


Ad astra

Ad astra

Magyar rövidfilm, animációs film, 2 perc, 1982.
Rendező: Cakó Ferenc.

Vetítés: október 1. (csütörtök) 18:00, Győzelem / Victoria mozi


Autótortúra

Autótortúra

Magyar rövidfilm, animációs film, 7 perc, 1983.
Rendező: Cakó Ferenc.

Vetítés: október 1. (csütörtök) 18:00, Győzelem / Victoria mozi


Ab ovo

Ab ovo

Magyar animációs film, rövidfilm, 7 perc, 1987.
Rendező: Cakó Ferenc.

Vetítés: október 1. (csütörtök) 18:00, Győzelem / Victoria mozi


Hamu

Hamu

Magyar animációs film, rövidfilm, 7 perc, 1994.
Rendező: Cakó Ferenc.

Vetítés: október 1. (csütörtök) 18:00, Győzelem / Victoria mozi


Labirintus

Labirintus

Magyar rövidfilm, animációs film, 8 perc, 1999.
Rendező: Cakó Ferenc.

Vetítés: október 1. (csütörtök) 18:00, Győzelem / Victoria mozi


Vízió

Vízió

Magyar animációs film, rövidfilm, 9 perc, 2000.
Rendező: Cakó Ferenc.

Vetítés: október 1. (csütörtök) 18:00, Győzelem / Victoria mozi


A róka és a holló

A róka és a holló

Magyar animációs film, rövidfilm, 11 perc, 2003.
Rendező: Cakó Ferenc.

Vetítés: október 1. (csütörtök) 18:00, Győzelem / Victoria mozi


Hé, S.O.S.

Hé, S.O.S.

Magyar animációs film, rövidfilm, 9 perc, 2005.
Rendező: Cakó Ferenc.

A film a bennünk élő zenéről, egy találkozásról, a gyerekkor elhagyásáról, a szabadság egyhangúságáról és az egyhangúság szabadságáról szól.

Vetítés: október 1. (csütörtök) 18:00, Győzelem / Victoria mozi


Arc

Arc

Magyar animációs film, rövidfilm, 6 perc, 2009.
Rendező: Cakó Ferenc.

Vetítés: október 1. (csütörtök) 18:00, Győzelem / Victoria mozi


Érintés

Érintés

Magyar animációs film, rövidfilm, 6 perc, 2010.
Rendező: Cakó Ferenc.

Vetítés: október 1. (csütörtök) 18:00, Győzelem / Victoria mozi


Lúdas Matyi

Lúdas Matyi

Magyar családi, animációs film, 70 perc, 1977.
Rendező: Dargay Attila.

Matyi, a parasztlegény és folyton legelésző, farktollait bőkezűen osztogató lúdja Döbrögi uraság erdejébe téved. Az uraság hajdúi Döbrögi prédájának ítélik a ludat, akit Matyi elereszt, hogy ne lőhessék le. Amikor törvényt követel, az uraság azonnal ítél: huszonöt botütést méret a fiúra. Matyi pedig megesküszik, hogy: „háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza!”

Vetítés: október 3. (szombat) 10:00, Győzelem / Victoria mozi


Memento

Memento

Román–magyar animációs film, 4 perc, 2015.
Rendező: Bende Attila.

A kommunizmus nem csak azon személyekben hagyott nyomot akik megélték azt, hanem az utána következő generációkban is. Több mint 25 év elteltével is lépten-nyomon szembe találjuk magunkat a szocializmus emlékeinek kisebb-nagyobb töredékével. Azonban minden egyén számára mást jelentett és jelent a rendszerváltás, az azt megelőző illetve követő időszak, és azok emlékei. A Memento kísérleti animációs film, e szubjektivitást szem előtt tartva, együtt láttatja ezen emléktöredékeket.

Vetítés: október 3. (szombat) 11:30, Győzelem / Victoria mozi


Mese

Mese

Magyar–román animációs film, 7 perc, 2014.
Rendező: Bertóti Attila.

Rajzfilm Lenocskáról, Vanykáról, a királyról, a királynőről, a rablóról, az őrökről, a lóról, a kovácsról, a tűzoltóparancsnokról meg a feleségéről Danyiil Harmsz írása nyomán. Képek a filmből

Vetítés: október 3. (szombat) 13:00, Győzelem / Victoria mozi


Limbo Limbo Travel

Limbo Limbo Travel

Magyar–francia animációs film, 16 perc, 2014.
Rendező: Zétényi Borbála, Kreif Zsuzsanna.

Egy olyan világban, ahol a férfiakat jobban érdeklik az elektronikus kütyük, mint a kortársaik, egy csapat kiábrándult nő felszáll a Limbo Limbo buszra. Abban reménykednek, hogy egy messzi, egzotikus országban megtalálják a boldogságot. A bajszos férfiak törzse által lakott szigetre érkeznek. A találkozás felébreszti a nők primitív ösztöneit, akik fittyet hányva a civilizált viselkedési szabályokra, elkezdik üldözni őket, és készek még a természeti erőkkel is összecsapni, hogy elkapják a férfit.

Vetítés: október 3. (szombat) 14:30, Győzelem / Victoria mozi


Fogak

Fogak

Brit–magyar–amerikai kisjátékfilm, 6 perc, 2015.
Rendező: Daniel Gray, Tom Brown.

Az elhanyagolt dolgok gyakran örökre elvesznek.

Vetítés: október 3. (szombat) 14:30, Győzelem / Victoria mozi


Szaffi

Szaffi

Magyar animációs film, 76 perc, 1985.
Rendező: Dargay Attila.

Mesénk a 17. században játszódik, amikor a Habsburg-ház elhatározza, hogy kiveri a törököt Magyarországról. Sophie, Ahmed Pasa lánya és Jónás, a magyar várúr, Botsinkay Gáspár fia, kisgyermekkoruk óta szeretik egymást, s jegyesek. A háború alatt azonban a Botsinkay családnak és a töröknek menekülnie kell, ezért elásnak egy láda kincset Botsinka várának udvarában. A kisded Sophie a menekülés közben elveszik, s egy furcsa kis öregasszony talál rá, aki macskája után elnevezi Szaffinak, s mintha saját gyermeke lenne, úgy szereti, s neveli. Jónás, daliás fiatalemberként visszatér apja birtokára, s az elrejtett kincs nyomába ered. A kincset azonban nemcsak Jónás szeretné megtalálni, hanem az ingyenélő, haszonlesők is. Jónás azonban veszélyes kalandjai során megismerkedik Szaffival, s boldogan élnek, míg meg nem halnak. Itt a vége, fuss el véle.

Vetítés: október 4. (vasárnap) 10:00, Győzelem / Victoria mozi

Kisjátékfilmek

Kamaszkor vége

Kamaszkor vége

Magyar kisjátékfilm, 9 perc, 2015. Felirat: EN.
Rendező: Szilágyi Fanni.

Egy gyönyörű nyári napon két ikerlány találkozik egy fiúval egy tó partján. A féltékenység és a harag szétválasztja őket. Ez a pillanat jelöli a kamaszkoruk végét. Kép a filmből

Vetítés: október 1. (csütörtök) 16:30, Győzelem / Victoria mozi


Rimbaud

Rimbaud

Magyar kísérleti, kisjátékfilm, 20 perc, 2014. Felirat: EN.
Rendező: Lichter Péter.

Arthur Rimbaud, miután verseivel örökre megváltoztatta a világirodalmat, kalandornak állt. Utazásairól azonban alig maradt fönn dokumentum: ez a húsz évet felölelő időszak az irodalomtörténet egyik nagy rejtélye maradt. A Rimbaud című film több mint 30 tekercs super 8-as családi felvétel, és három költő (Kele Fodor Ákos, Mestyán Ádám és Nemes Z. Márió) által írt narráció segítségével rekonstruálja ezt a három kontinensen át ívelő utazást.

Vetítés: október 1. (csütörtök) 16:30, Győzelem / Victoria mozi


Az expedíció

Az expedíció

Magyar kisjátékfilm, filmszatíra, 11 perc, 2014. Felirat: EN.
Rendező: Szirmai Márton.

Fekete-fehér filmszatíra egy parlamenti képviselő kalandjairól, akit némi felkészítés után kitesznek a választói közé. Kép a filmből

Vetítés: október 1. (csütörtök) 16:30, Győzelem / Victoria mozi


Ingatlan

Ingatlan

Román–magyar kisjátékfilm, 17 perc, 2014. Felirat: EN.
Rendező: Besenyei Katalin.

Az otthontalanság érzete nem városunkból, lakásunkból fakad, hanem a minket körülvevő emberek milyenségéből vagy hiányából. Képek a filmből

Vetítés: október 3. (szombat) 11:30, Győzelem / Victoria mozi


Jég alatt

Jég alatt

Román–magyar kisjátékfilm, 27 perc, 2014. Felirat: EN.
Rendező: László Barna.

A Jég alatt a hűtlenség megbocsájtásának állapotáról szól. A film fiatal szereplői, Lilla és Bence a valóság és szürrealitás mezsgyéjén léteznek, egy olyan világban ahol a testiség az elsőbbrendű. A film a karácsony magányával indít, ahol Bence saját magát ajándékozza meg egy nemi szervet ábrázoló agyagszoborral. Bence számára a Nő különböző testrészekből áll össze, míg meg nem ismeri Lillát. A testiség világában veszélyes és kiszámíthatatlan egész alakban látni a nőt. Lilla megjelenése Bence alkotói és érzelmi világát megváltoztatja, ezzel felborul a világ rendje.

Vetítés: október 3. (szombat) 11:30, Győzelem / Victoria mozi


Romanian Sunrise

Romanian Sunrise

Román–magyar kisjátékfilm, 25 perc, 2015. Felirat: EN.
Rendező: Visky Ábel.

Dániel, egy 30 év körüli magyarországi srác a román tengerpartra érkezik, hogy egy váratlan kéréssel meglepje kisgyerekkora óta nem látott apját.

Vetítés: október 3. (szombat) 11:30, Győzelem / Victoria mozi


Szezon után

Szezon után

Román–magyar kisjátékfilm, 15 perc, 2013.
Rendező: Moldovai Katalin.

A szezon utáni fürdővárosba egy 36 éves nő egy különleges kezelésre érkezik. Egy film emberi kapcsolatokról, szerelemről, döntésekről.

Vetítés: október 3. (szombat) 11:30, Győzelem / Victoria mozi


Kliens

Kliens

Román–magyar kisjátékfilm, 28 perc, 2014. Felirat: RO.
Rendező: Halmen József.

Koller Bácsi 55 éves taxisofőr, felesége két évvel ezelőtt elhunyt. Egyedül él, szerény körülmények között, enyhén alkoholista. Egyetlen lánya, Zsuzsika, egyetemen van Marosvásárhelyen. A cselekmény pont Koller bácsi 55. szülinapján játszódik, a kollégák meglepetés partit szerveznek neki. Az ivászat közben egyszer csak eldöntik, hogy fizetnek interneten egy webcam girlt. Az egyik kolega egy vásárhelyi weboldalon kezd el keresgélni, amiről azt hallotta, hogy jó lányokat lehet kapni ott…

Vetítés: október 3. (szombat) 13:00, Győzelem / Victoria mozi


Kelj fel, és járj!

Kelj fel, és járj!

Román–magyar kisjátékfilm, 13 perc, 2015.
Rendező: Bán József.

Mika egy fiatal, mozgássérült fiú, akinek édesapja és egy falusi lány viseli gondját. Mindketten különböző elvárásokkal közelednek felé, ami Mikát összezavarja, lassan önálló döntéseket kell hoznia.

Vetítés: október 3. (szombat) 13:00, Győzelem / Victoria mozi


A Paradicsom

A Paradicsom

Román–magyar kisjátékfilm, 12 perc, 2015.
Rendező: Bán Attila.

Egy idős házaspár egy sötét udvaron neveli féltve őrzött paradicsomát.

Vetítés: október 3. (szombat) 13:00, Győzelem / Victoria mozi


Tökéletes befektetés

Tökéletes befektetés

Román–magyar kisjátékfilm, 20 perc, 2015.16+
Rendező: Simó Ibolya.

Gazdag apjától születésnapjára benzinkutat kap egy naiv fiatal, aki életében először szembesül a felelősség súlyával. A film az újgazdag fiatalok hírnévre törekvő, kegyetlen világát villantja fel. Egy olyan világot, amelyben sajátos törvények uralkodnak, és pillanatok alatt kiderül, hogy az emberi értékek semmit sem jelentenek.

Vetítés: október 3. (szombat) 13:00, Győzelem / Victoria mozi


Tünemény

Tünemény

Román–magyar kisjátékfilm, 10 perc, 2015.
Rendező: Fazekas Gyöngyi.

Attól, hogy kívülről felnőttnek tűnünk, még nem vagyunk azok. A 20 év körüli Tünde egy este tükörképe helyén gyermekkori önmaga képével szembesül egy szórakozóhely mosdójában. A környezete, barátai nem észlelik a zavart, de a lány egyre feszültebb a látványtól. Haza szeretne menekülni, a magányba, a látszat ellenére azonban korántsem egyértelmű, ki kerget kit. A kérdés az: meddig engedheti meg magának az ember, hogy gyermeknek lássa magát? Meddig bír Tünde mozdulatlanul állni?

Vetítés: október 3. (szombat) 13:00, Győzelem / Victoria mozi


Láv on the MÁV

Láv on the MÁV

Magyar kisjátékfilm, 20 perc, 2015.
Rendező: Batka Máté.

A fiú az állomáson várakozik, amikor észreveszi a lányt. Leül mellé, de megszólítani nem meri. Később, a vonatablakon keresztül újra meglátják egymást. A fiú elkéri a lány telefonszámát, de az utolsó két számot nem sikerül felírnia. Másnap egy barátja tanácsára végighívja az összes lehetséges kombinációt remélve, hogy egyszer csak a lány szólal majd meg a vonal másik végén.

Vetítés: október 3. (szombat) 14:30, Győzelem / Victoria mozi


Ól

Ól

Magyar kisjátékfilm, 11 perc, 2015.
Rendező: Hermán Árpád.

Endre hentesként próbálja keresni a kenyerét. Egy nap egy öreg gazda arra kéri, vágja le a malacát. Endre élete örökre megváltozik.

Vetítés: október 3. (szombat) 14:30, Győzelem / Victoria mozi