Filmek

Kolozsvár

Nagyjátékfilmek

Köszönöm, jól / Ďakujem, dobre

Köszönöm, jól / Ďakujem, dobre

Szlovák filmdráma, 134 perc, 2013.
Rendező: Prikler Mátyás.

A Köszönöm, jól! nagyjátékfilm, Prikler első egész estés filmje valójában három történet. Az elsőben egy vidéki politikust és vállalkozót, Miroslavot ismerhetjük meg, aki igencsak sajátos módon rendezi a felmerülő problémáit. A második egy nyugdíjasról, Béláról szól, aki váratlanul megözvegyül, és nehezen viseli a magányt. A harmadik történetben Béla fia, Attila elsősorban munkahelye elvesztésétől retteg, miközben családi élete is szétesőben van. A filmre a szemlélődés, a körültekintés jellemző. Ez lehetővé teszi, hogy a film az egyes figurákat empátiával láttassa, gondjaikat, vergődésüket emberközelbe hozza - ők egy olyan világról adnak látleletet, amelyben a morál kiveszőfélben van, a remények viszont tovább élnek.

Vetítés: október 3. (csütörtök) 19:30, Győzelem / Victoria mozi


Aglaja

Aglaja

Lengyel–magyar–román filmdráma, 110 perc, 2012.
Rendező: Deák Krisztina.

Aglaja cirkuszos, román-magyar vegyesházasságból született 1962-ben, önerejéből tanult meg írni, olvasni, 17 évesen letelepedett Svájcban, és 39 évesen, 2002-ben öngyilkosságot követett el.

Vetítés: október 3. (csütörtök) 22:00, Győzelem / Victoria mozi


Hideg napok

Hideg napok

Magyar filmdráma, 96 perc, 1966.
Rendező: Kovács András.

1942-ben a magyar hadsereg főtisztjei razziát rendeltek el a Bácskában, melynek eredményeként 2500 szerbet és 800 zsidót öltek meg. A Duna jegén robbantott lékben, ahová az áldozatokat lőtték, 3300 ember tűnt el „nyomtalanul”. A vérengzés négy résztvevője közös cellában várva ítéletét, az öt év előtti rettenetes "hideg napokat" idézi fel emlékezetéből…

Vetítés: október 4. (péntek) 15:30, Győzelem / Victoria mozi


Világrém

Világrém

Magyar filmdráma, 45 perc, 1920.
Rendező: Janovics Jenő.

A film főszereplője egy híres operaénekesnő férje. A férfi félrelép egy másik színésznővel, és elkapja tőle a szifiliszt. Ahelyett, hogy kezeltetné magát, igyekszik titokban tartani betegségét, amivel veszélybe sodorja felesége és gyermekei életét is.

Vetítés: október 4. (péntek) 18:00, Művész / Arta mozi


Sose halunk meg!

Sose halunk meg!

Magyar filmdráma, 90 perc, 1993.
Rendező: Koltai Róbert.

Tordai Imre színész munkája végeztével rohan az ügetőre. Szokása szerint veszít, de hirtelen felidéződik benne a kamaszkora, a hatvanas évek, amikor Gyuszi bácsival egyszer rengeteg pénzt nyertek. Vásározó vállfaárus nagybátyja vitte először lóversenyre, vidékre, vásárba, ő ismertette meg vele a szabadság, a nők, az élet ízeit néhány szertelen, furcsa nap alatt. Imi gátlásos, szorongó lénye értetlenül figyelte a nagy álmokat és kockázatot kergető nagybácsit.

Vetítés: október 4. (péntek) 20:00, Győzelem / Victoria mozi


Falak

Falak

Magyar filmdráma, 87 perc, 1967.
Rendező: Kovács András.

Ambrus főmérnököt felfüggesztik állásából, mert egy exportra szánt cikk konstrukciós hibáira nyíltan felhívta a vásárló fél figyelmét. Közvetlen főnöke, Benkő párizsi kiküldetése alatt értesül Ambrus ügyéről. Egy pincebárban találkozik egykori barátjával, és annak francia feleségével. Beszélgetésük után Benkő sok mindent más színben lát. Hazatérve elhatározza, hogy kiáll Ambrus mellett a főigazgatóval szemben.

Vetítés: október 5. (szombat) 11:00, Győzelem / Victoria mozi


Szeretők

Szeretők

Magyar filmdráma, 84 perc, 1983.
Rendező: Kovács András.

Vera elvált, fiatal nő, Tamás családos ember. Hosszú ideje találkoznak titokban, egy ismerősük víkendházában. Vera azt szeretné, ha a férfi nyíltan vállalná a kapcsolatukat, de Tamás nem akar válni.

Vetítés: október 5. (szombat) 16:00, Győzelem / Victoria mozi


Nejem, nőm, csajom

Nejem, nőm, csajom

Magyar romantikus, vígjáték, 91 perc, 2012.
Rendező: Szajki Péter.

Négy nő, négy szerelem, négy sírós-nevetős kapcsolat. Helgának, a sztár-műsorvezetőnek egyre gyanúsabb, hogy potens, sármos szerelme nem engedi át a hálószobája küszöbén. Vera, a családanya nem szeretne választ adni férjének a nagy kérdésre: vajon kire ütött ez a gyerek? Szilvi, a holtomiglan-holtodiglan kimondására vágyó fiatal nő egy szwinger parti kellős közepén találja magát. Flóra pedig nyomozni kezd exrendőr bátyja segítségével, hogy megtudja hittantanár férjének féltett titkát. Egy dolog közös bennük: mindannyian a boldogságot keresik. De az életben semmi sem az, aminek látszik.

Vetítés: október 5. (szombat) 20:00, Győzelem / Victoria mozi


Tüskevár

Tüskevár

Magyar film, 99 perc, 2012.
Rendező: Balogh György.

Ismét vár a Tüskevár. Mindannyiunk nagy, közös nyári kalandja éled újra. Ki ne emlékezne a dohány szagú Matulára, a berek tanítómesterére és a két emberré váló kamaszra, Tutajosra és Bütyökre. Hát megint itt van az a nyár, ami úgy kezdődik, hogy: Tutajos kegyelem ötöst kap év végén matekból, így elhárul minden akadály, hogy a nyarat vidéken tölthesse István bácsinál, Náncsi néninél és „természetesen” Matulánál. István bá’nak nem kell sokat magyarázni, hogy Tutajosunk miért szeretné leginkább a berekben, Matulával tölteni a nyarat. Gyerekként ő is az öreg mellett nevelődött. Idén nyáron Tutajoson a sor, hogy kijárja a természet iskoláját. Ladó Gyula Lajos, azaz Tutajos a természet durva ölén tanulja meg mire való a gumicsizma, mennyire éget a nap, milyen az igazi halászlé és hogy kell kifogni a hozzávalót. Ahogy telnek a napok, Tutajos kezébe egyre jobban illeszkedik az evezőlapát. A puska sem rúg már vissza úgy, mint az elején. A növények és az állatok egyre közelebbi ismerőseivé válnak a fiatal legénynek. Majd egy szép napon megérkezik Bütyök. Innentől fogva együtt járják a természetet. Bütyök csodálkozva tapasztalja, hogy Gyulából kész férfi lett. Aztán micsoda kalandokba keverednek együtt: Elkapja őket egy hatalmas vihar, felfedezik a Tüskevárat, sőt Bütyök szerelembe esik Katicával a vízhordó lánnyal. Mire véget ér a nyár a két emberpalántából ember lett a berekben. Hazafelé Tutajos és Bütyök, kérdőn néznek egymásra: El lehet ezt mesélni az osztályban? Nem. A Tüskevárat látni kell.

Vetítés: október 6. (vasárnap) 11:30, Győzelem / Victoria mozi


Férfihűség

Férfihűség

Magyar filmdráma, 95 perc, 1942.
Rendező: Rodriguez Endre, Daróczy József.

Sándorffy Péter mérnök fél év múltán tér vissza afrikai kiküldetéséből. Egy egzotikus külsejű, csodaszép hölgy, Maya kíséri, akinek Péter feltűnően és bántóan udvarol. Senki sem sejti, de főleg Péter szerető felesége, két kisgyermekének anyja nem érti, mi történhetett a példás férjjel és családapával.

Vetítés: október 6. (vasárnap) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Csak a szél

Csak a szél

Magyar filmdráma, 86 perc, 2012.
Rendező: Fliegauf Bence.

A Csak a szél a néhány évvel ezelőtt történt romák elleni merényletsorozat ihlette. Négy családot már megtámadtak, néhány ember meg is halt. A film egyetlen nap történéseit mutatja be, mely során mindenki arra vár, ki lesz a következő?

Vetítés: október 6. (vasárnap) 19:00, Győzelem / Victoria mozi


Drága besúgott barátaim

Drága besúgott barátaim

Magyar filmdráma, 90 perc, 2012.
Rendező: Cserhalmi Sára.

A film olyan témához nyúl, amely eddig szinte teljesen feldolgozatlan Magyarországon. Vajon hogyan él ma egy besúgó? És vajon mit kezd valaki azzal, hogy a legjobb barátja jelentéseket írt róla.

Vetítés: október 6. (vasárnap) 21:00, Győzelem / Victoria mozi

Dokumentumfilmek

Nászidő

Nászidő

Magyar–román dokumentumfilm, 12 perc, 2007.
Rendező: Juhász Ágota.

A film a gyepi békák irtása ellen tiltakozik. Az UNICA világfesztiválján ezüst díjat kapott.

Vetítés: október 3. (csütörtök) 17:00, Győzelem / Victoria mozi


Eladó remények

Eladó remények

Román–magyar kísérleti, dokumentumfilm, 52 perc, 2012.
Rendező: Felméri Cecília.

Valaki, akiben megbízol, az álmaid valóra váltását ígéri neked. Hiszel neki, de idővel lehull róla az álarc. Addigra már egy olyan rendszer része leszel, amelyikben mindenki erősebb, mint te. Csak tárgy vagy, rajtad az árcimkével. Hogyan is engedhetnének szabadon? A kísérleti dokumentumfilm hét romániai lánnyal készült megrázó interjúk anyagát dolgozza fel: mindannyiukat eladták itthon vagy külföldön szexmunkásnak…

Vetítés: október 5. (szombat) 13:00, Győzelem / Victoria mozi


A Griff, a Dámvad és a Varjú

A Griff, a Dámvad és a Varjú

Román dokumentumfilm, 78 perc, 2013.
Rendező: Oláh Kata, Csukás Sándor.

A 3 részes sorozat Gróf Bánffy Miklós, Kós Károly és Báró Kemény János, 3 nagyformátumú polihisztor életét és munkásságát mutatja be. Művészek, politikusok, de mindenek előtt alkotó, széleslátókörű, művelt emberek voltak. A sorozat alkotóinak feltett szándéka volt, hogy „emberközelbe” hozzák ezen példaértékű férfiakat, a fiatalabb nézők számára is átélhető, érdekes elbeszélőmódban, stílusban.

Vetítés: október 5. (szombat) 14:00, Győzelem / Victoria mozi


Márton Áron boldoggá avatási pere

Márton Áron boldoggá avatási pere

Dokumentumfilm, 78 perc, 2013.
Rendező: Maksay Ágnes.

Az 1989-es rendszerváltást követően a Romániában létező katolikus egyházmegyék közül tíz indított be boldoggá avatási pert, számszerint tizennégyet. Az erdélyi római katolikus egyházmegye a legendás püspök, Márton Áron perét kezdeményezte. Mit jelent és hol tart ma a hitvalló püspök boldoggá avatási folyamata? Erre keresi a választ a dokumentumfilm. I. rész: Szülőföldi tanúságtevők (26 perc) Márton püspök életszentsége már a kortársai előtt is ismeretes volt, az első részben erről tesznek tanubizonyságot egykori ismerősök, rokonok, paptársak. II. rész: Amikor a tanúságtevő maga a történelem (26 perc) A peranyagnak mindenkor tartalmaznia kell egy minél teljesebb életrajzot, amelyet be kell helyezni abba a korba, annak az országnak a történelmébe amelyben az illető élt és alkotott. Erre tesz kísérletet a dokumentumfilm II. része, amelyben kiemelt helyet kap az egykori román titkosszolgálat: a Szekuritáté archívumában lévő iratanyag bemutatása. III. rész: Várva a csodát (26 perc) A püspök boldoggá avatásához, közbenjárására csodának kell történnie. A Vatikánban még nem zárult le a peranyag: a Pozitió teológusbizottság általi vizsgálatainak folyamata, de egyházmegyei szinten már elkezdődött a feltételezett csoda számbavétele. Képek a filmből

Vetítés: október 5. (szombat) 18:00, Győzelem / Victoria mozi

Animációs filmek

Dipendenza

Dipendenza

Magyar animációs film, 13 perc, 2012.
Rendező: Horváth-Molnár Panna, Zomborácz Virág.

A film főhőse Bubu, a hatalmas, tagbaszakadt halpiaci munkás, szerelmi rabszolgája a külsőre törékeny, de lélekben erős kolléganőjének, Angélának. Míg Bubut szenvedélyes szerelem fűti, addig Angélát változékony művészi ambíciók: legutóbb az ecsetet cserélte hárfára. Viszonyuk harmonikus, amíg fel nem bukkan a piacon a szép Tulipán. Képek a filmből

Vetítés: október 4. (péntek) 22:00, Győzelem / Victoria mozi


Grimm Café

Grimm Café

Magyar animációs film, vígjáték, 9 perc, 2013.
Rendező: Szirmai Márton.

…és boldogan éltek, amíg meg nem haltak... Valóban? Mi történt a Grimm-mesék hőseivel miután a történet véget ért? Képek a filmből

Vetítés: október 5. (szombat) 22:00, Győzelem / Victoria mozi


Nyuszi és Őz

Nyuszi és Őz

Magyar animációs film, 16:15 perc, 2013.
Rendező: Vácz Péter.

Nyuszi és Őz felhőtlen barátságát próbára teszi Őz rögeszmés kutatása a harmadik dimenzió után... Képek a filmből

Vetítés: október 5. (szombat) 22:00, Győzelem / Victoria mozi


Vuk

Vuk

Magyar animációs film, 74 perc, 1981.
Rendező: Dargay Attila.

A rókacsaládban „gyermekáldás” van. Mind életrevaló, de egy különösen csintalan. A szülők úgy vélik, nagyapjára ütött és ezért a Vuk nevet adják neki. Amikor árván marad, nagybátyja, a híres Karak veszi pártfogásába. Befogadja barlangjába és vadászni tanítja. Vuk ügyes tanítványnak bizonyul, és Karak legnagyobb örömére ügyes, bátor rókává fejlődik. Okosságát bizonyítja akkor is, amikor a rókalányt kiszabadítja a vadász fogságából. Egy hajtóvadászat során Karak feláldozza életét a fiatalok megmentéséért. Vuk és Iny családot alapítanak, majd sok borsot törnek a vadász és kutyái orra alá.

Vetítés: október 6. (vasárnap) 10:00, Győzelem / Victoria mozi

Kisjátékfilmek

A csoda

A csoda

Román–magyar kisjátékfilm, 16 perc, 2013.
Rendező: Simó Ibolya.

Nehéz a gyerekkor, csoda, hogy túléljük. A gyerekek által kitaszított Ricsi a felnőttektől is hazugságot kap. Hazug csodatevő követ... Képek a filmből

Vetítés: október 3. (csütörtök) 18:00, Győzelem / Victoria mozi


Boldogságpasztilla

Boldogságpasztilla

Román rövidfilm, 12 perc, 2012.
Rendező: Felméri Cecília.

Bosszú. Olyan jólesik. De mindennek ára van… Képek a filmből

Vetítés: október 3. (csütörtök) 18:00, Győzelem / Victoria mozi


A kivégzés

A kivégzés

Magyar kisjátékfilm, filmdráma, 15 perc, 2014.
Rendező: Szőcs Petra.

Orsi és Örsi, az örökbefogadott testvérpár újra meg újra eljátssza a Ceauşescu házaspár kivégzését, miközben nevelőszüleik házassága romokban hever. Egyedül nagyapjukkal tudtak emberi viszonyt kialakítani, ő viszont egész nap a szobájában ül, és nem akar velük ceauşescust játszani. Képek a filmből

Vetítés: október 3. (csütörtök) 18:00, Győzelem / Victoria mozi


Együtt

Együtt

Magyar kisjátékfilm, 13 perc, 2013.
Rendező: Cristina Groşan.

Ádám és Juli testvérek, kettejük kapcsolata minden, csak nem hétköznapi. Elköltöznek a nagyvárosba, ahol többé nem számít rokoni viszonyuk: új lehetőségeket, függetlenséget és közös új életet keresnek. Aztán eljön a nap, amikor titkukról lehull a lepel: el kell mondaniuk anyjuknak, hogy túl messzire mentek. Nemcsak szerelmesek egymásba, de szülők is lesznek...

Vetítés: október 3. (csütörtök) 18:00, Győzelem / Victoria mozi


Vakáció a tengerparton

Vakáció a tengerparton

Román–bosnyák kisjátékfilm, 15 perc, 2013.
Rendező: Cristina Groşan.

Amalia 13 éves. Egy nappal azelőtt, hogy a tengerpartra indulna szüleivel, megjön a menstruációja. Anyja aggódós fajta, de távolságtartó, ezért a kamaszlány úgy dönt, egyedül oldja meg a problémát. Hamarosan rá kell jönnie azonban, hogy ez a legkisebbik gondja.  

Vetítés: október 3. (csütörtök) 18:00, Győzelem / Victoria mozi


180/100

180/100

Magyar kisjátékfilm, 25 perc, 2012.
Rendező: Lőrincz Nándor, Nagy Bálint.

Roli ideges típus, vérnyomása az egekben. Orvosi utasításra kap egy 24 órás vérnyomásmérő szerkezetet. Ezt a keserédes napot mutatja be a film (mérésről mérésre ugorva), melynek külön pikantériája, hogy Roli pont ezen a napon szembesül a ténnyel: tönkrement a párkapcsolata.

Vetítés: október 4. (péntek) 22:00, Győzelem / Victoria mozi


Valaki vacsorára

Valaki vacsorára

Magyar kisjátékfilm, 18 perc, 2013.
Rendező: Dési András György, Móray Gábor.

Egy férfi lakásába vendég érkezik. Valamire készülnek ők ketten, olyasmire, amire mindketten régóta várnak. A céljaik közösek, az okaik különbözők. Félnek egymástól. Örülnek a találkozásnak. Egy kis lakótelepi lakásban macska-egér játék kezdődik.

Vetítés: október 4. (péntek) 22:00, Győzelem / Victoria mozi


Újratervezés

Újratervezés

Magyar kisjátékfilm, 12 perc, 2013.
Rendező: Tóth Barnabás.

Egy idős pár a forgalomban. A nő fecseg, riogat, irányít. Egyszerre közlekedési rendőr, GPS és helyszíni közvetítő. A férfi hol morog, holkifakad. Ez a világuk rendje. De ez élet folyamatos újratervezés…

Vetítés: október 4. (péntek) 22:00, Győzelem / Victoria mozi


Lágy eső

Lágy eső

Magyar rövidfilm, 28 perc, 2013.
Rendező: Nagy Dénes.

A film Tar Sándor Lágy eső című novellájának adaptációja. Egy nevelőotthonban nevelkedett serdülő fiúról, Daniról szól, aki Magyarország elmaradt határmenti kistelepülésén él egy családnál, ahova nemrégiben került. Beleszeret osztálytársnőjébe, Zsófiba, de képtelen szerelmét normálisan megvallani. Dani viselkedése furcsa, kirívó, néha szánalmas. Szeretetre vágyik, de nem tudja, hogyan kell ezt a szeretetet megszereznie, mert nem tanították meg neki. Ez a feloldhatatlan feszültség ellenállhatatlanul sodorja a nevelőotthonban tanult vigasztalódáshoz – önmaga megsebzéséhez, amelyben látszólagos megnyugvásra talál. Képek a filmből

Vetítés: október 5. (szombat) 22:00, Győzelem / Victoria mozi


Turiszt

Turiszt

Magyar film, 15 perc, 2013.
Rendező: Szabó Szonja.

Míg Cicuka és Laci párkapcsolata hadilábakon áll, Xiuxiut és Leet 10 000 km távolságból vonzza egymáshoz valami megfoghatatlan erő. Egy poros kisváros vasárnap délutáni nyugalmát nem várt események bolygatják fel. A 15 perces vígjáték főszerepében Petrik Andrea és Elek Ferenc láthatók. Képek a filmből

Vetítés: október 5. (szombat) 22:00, Győzelem / Victoria mozi


Fal

Fal

Magyar kisjátékfilm, 10 perc, 2013.
Rendező: Szabó Simon.

Laci 16 éves cigány fiú, alkalmi munkákból éldegél. Egy napon kőművesmunkát kap: egy falon dolgozik több társával együtt. Egy darabig segít a többieknek, majd megkérik, hogy ő fejezze be az építményt. Ekkor pillant be először a fal mögé…

Vetítés: október 5. (szombat) 22:00, Győzelem / Victoria mozi