Filmek

Kolozsvár

Nagyjátékfilmek

Szülőföld, szex és más kellemetlenségek

Szülőföld, szex és más kellemetlenségek

Német–magyar vígjáték, filmdráma, 90 perc, 2012.
Rendező: Kincses Réka.

Zsuzsi és Sándor látszólag beilleszkedtek. Új házuk van, két gyermekük, biztos megélhetés. Az autó nagy, a garázs kicsi. Németországban élnek egy nagyváros szélén. Apró kertjükben a gyep gondozott, a kerítésen túl autópálya. Kelet-európai múltjukra semmi sem utal.   Zsuzsi azt mondja, honvágya van; Sándor, hogy neki meg nincs, hogy neki semmi sem hiányozna, ha a felesége közel engedné magához.  Zsuzsi szeretné, ha békén hagynák, ha nem kellene egy orvosi rendelőben vizeletet vizsgálnia, és megtanulnia, hogyan működik a presszógép, ha mehetne haza a Mamájához. Amikor a gyerekek vakációra utaznak, a pár évek óta először marad kettesben. Szerencsére váratlan látogatók érkeznek...

Vetítés: október 4. (csütörtök) 19:00, Győzelem / Victoria mozi


A Föld szeretője

A Föld szeretője

Magyar életrajzi, filmdráma, történelmi, 100 perc, 2011.
Rendező: Pozsgai Zsolt.

Van úgy, hogy nem kell megválnod szülőhelyedtől azért, hogy megtaláld a boldogságot és a világhírt. A pécsi kis boltoslegény, Zsolnay Vilmos sem gondolt arra, hogy városának egyszer majd ünnepelt híressége lesz. Élete akkor változik meg, amikor feltűnik egy messziről jött idegen, titokzatos tudás birtokában. A boltossegéd megkapja az idegentől a titkot, és elindul a neki kijelölt úton. Zsolnay Vilmos (1828-1900) fazekasmester, a világhírű magyar Zsolnay Porcelángyár megalapítója. A film az ő életét, és a XIX. század második felének Magyarországát mutatja be.

Vetítés: október 4. (csütörtök) 21:00, Győzelem / Victoria mozi


Kaland

Kaland

Magyar filmdráma, romantikus, 84 perc, 2011.
Rendező: Sipos József.

Dr. Kádár Péter professzor minden tekintetben sikeres. Karrierje szárnyal, fiatal felesége, Anna pedig irigylésre méltóan gyönyörű. Tökéletes élete épp azon a napon hullik darabjaira, amikor kinevezik a legnevesebb klinika vezetőjévé. A professzor nem is sejti, hogy amíg őt ünneplik, addig hűségesnek hitt kollégája, fogadott fia, Zoltán doktor szökésre készül Annával. Az ígéretes kaland azonban váratlan fordulatot vesz. A professzor súlyos alkut köt Zoltánnal, amely mind a három ember életét végérvényesen megváltoztatja.

Vetítés: október 5. (péntek) 19:15, Győzelem / Victoria mozi


Chihiro szellemországban

Chihiro szellemországban

Japán animációs film, családi, fantasy, kalandfilm, 125 perc, 2001.
Rendező: Hayao Miyazaki.

Chihiro, a tízéves, önfejű kislány meg van győződve arról, hogy az egész világ körülötte forog - épp ezért képtelen belenyugodni abba, hogy szüleivel új városba költözik, és csalódottságát meg sem próbálja leplezni az utazás alatt. Amikor az erdőben eltévedve egy különös zsákutca végére érnek, a kis család rábukkan egy sötét alagútra, amelynek másik végén szellemváros fogadja oket. Az üres utcákon fejedelmi lakomától roskadoznak az asztalok: az éhes szülők mohón a finom ételekre vetik magukat, ám hamarosan disznóvá változnak, amikor a városban felbukkannak a valódi vacsoravendégek. Az eldugott mesevilág lakói ősi istenek és más csodalények, uralkodója pedig Yubaba, a gonosz boszorkány. Chihiro csak akkor mentheti meg szüleit, ha hasznossá teszi magát Szellemországban és munkát talál magának a banya hatalmas fürdőházában.

Vetítés: október 5. (péntek) 21:00, Győzelem / Victoria mozi


Final Cut – Hölgyeim és uraim

Final Cut – Hölgyeim és uraim

Magyar melodráma, ismeretterjesztő, 84 perc, 2012.
Rendező: Pálfi György.

A filmtörténet 450 nagyjából összevágott film, ami végül egy önálló sztorit hoz létre.

Vetítés: október 6. (szombat) 20:00, Győzelem / Victoria mozi


S.O.S. Love! - Az egymillió dolláros megbízás

S.O.S. Love! - Az egymillió dolláros megbízás

Magyar–amerikai–brit–orosz vígjáték, romantikus, 100 perc, 2011.
Rendező: Sas Tamás.

A hétköznapi magyar társközvetítőknek el kell érniük, hogy egy hollywoodi sztár beleszeressen egy orosz "üzletember" elkényeztetett húgába. Ha sikerrel járnak, egymillió dollár üti a markukat, de ha nem, ők fizetnek: az életükkel.

Vetítés: október 6. (szombat) 21:30, Győzelem / Victoria mozi


Sherlock Holmes nevében

Sherlock Holmes nevében

Magyar kalandfilm, családi, fantasy, 100 perc, 2012.
Rendező: Bernáth Zsolt.

Főszereplőink két Sherlock Holmes-rajongó kiskamasz, akik egymást Holmes-nak és Watsonnak szólítják, valamint egy kislány, Ica, akivel együtt különös kalandokba keverednek a nyári szünetben. Történetünk egy vidéki kisvárosban játszódik, ahol furcsa dolgok történnek, noha a felnőttek mindebből semmit nem vesznek észre. Gyerekek tűnnek el, és bár pár nap után látszólag sértetlenül előkerülnek, valójában egyik sem ugyanaz már, mint korábban volt. Watson a maga módján nyomozott már ez ügyben, de nem jutott semmire. Holmes-nak nem csak intellektuális kihívás a rejtély megoldása, de segíteni is akar.

Vetítés: október 7. (vasárnap) 11:00, Győzelem / Victoria mozi


Isztambul

Isztambul

Magyar–török filmdráma, 94 perc, 2011.
Rendező: Török Ferenc.

Európa-szerte tipikus jelenség, hogy évtizedes házasságok fordulóponthoz érnek a felnőtt gyermekek kirepülése után. Gyakorta elfordul, hogy a férfiak új házasságot kötnek, s a nők egyedül maradnak. Van-e reménye egy elhagyott nőnek ötven éves kora felett új életet kezdeni? A mi történetünkben egy középkorú budapesti nőt harminc év házasság után hagy el a férje. Mind a család, mind a társadalom közönnyel viseli Katalin krízisét. A környezet betegnek véli, kórházba viszik, leszedálják. Férje és lánya, azonban csak színészkedésnek tartják az átmeneti hisztérikus állapotot. Szégyellik a nőt, tehernek érzik. Katalin megszökik a kórházból és egy váratlan döntéssel Isztambulba indul. Kamasz fia, lázadó hősként ered menekül édesanyja nyomába.

Vetítés: október 7. (vasárnap) 19:30, Győzelem / Victoria mozi


Az ajtó

Az ajtó

Magyar–német filmdráma, 97 perc, 2012.
Rendező: Szabó István.

Szabó Magda Az ajtó című regényének filmadaptációja.

Vetítés: október 7. (vasárnap) 21:30, Győzelem / Victoria mozi

Tévéfilmek

Ideje az öregségnek

Ideje az öregségnek

Magyar filmdráma, 51 perc, 2011.
Rendező: Novák Emil.

Az alkotás azt a kérdést járja körül, miként éljük meg az öregedést, hogyan tudunk boldogok lenni akkor is, amikor már idősek vagyunk és nincs mellettünk senki. A monodráma Polcz Alaine pszichológus, írónő munkáinak filmes adaptációja. A tordai sóbányában és Budapesten forgatták, főszerepét Törőcsik Mari játssza.

Vetítés: október 5. (péntek) 18:00, Győzelem / Victoria mozi


Utolsó rapszódia

Utolsó rapszódia

Magyar–francia televíziós, filmdráma, 75 perc, 2011.
Rendező: Gyöngyössy Bence.

Az Utolsó rapszódia története Liszt Bayreuthban töltött tíz utolsó napjának és a filmben Nina Schliemannak nevezett utolsó tanítványával folytatott kapcsolatának hiteles krónikája. A szerelmi történetet maga az idős tanítvány meséli el 1911-ben, amikor egy budapesti színházban a művész születésének 100. és halálának 25. évfordulóján Liszt halálát feldolgozó Tristan című darabot próbálják. Az izgalmas és pergő ritmusú történet tehát három idősíkban, 1886-ban, az azt megelőző években, és 1911-ben játszódik.

Vetítés: október 7. (vasárnap) 18:00, Győzelem / Victoria mozi

Dokumentumfilmek

Riksaláz

Riksaláz

Magyar dokumentumfilm, 55 perc, 2012.
Rendező: Somogyvári Gergő.

Érzékeny hangulatfilm Amszterdam züllött utcáin dolgozó magyar riksa taxi sofőrök mindennapjairól, korkép a kelet-nyugati emigrációról: pénzről és szabadságról, éjszakákról és nappalokról, hajtásról és lazításról. A film két eseménydús nyáron keresztül követi nyomon a megélhetést és kalandot kereső szereplőinek sorsát.

Vetítés: október 5. (péntek) 17:00, Győzelem / Victoria mozi


A szovjet levelezőpajtás

A szovjet levelezőpajtás

Magyar film, 54 perc, 2011.
Rendező: Papp Gábor Zsigmond.

1980 januárjában 7. osztályos voltam, amikor kaptam egy szovjet levelezőpajtást. Az orosztanárnőnk kiosztott mindenkinek egy cirill betűs borítékot azzal, hogy mostantól ő lesz a levelezőpajtásod. Szerencsém volt, mert lány volt és moszkvai. Három évig leveleztünk egymással, és bár soha nem találkoztunk, az összes levelét megőriztem. És most elhatároztam, hogy megkeresem, és filmet készítek arról, hogy kinek milyen gyerekkora volt a szocializmusban.

Vetítés: október 6. (szombat) 15:30, Győzelem / Victoria mozi


Magyar bajusz

Magyar bajusz

Magyar–német dokumentumfilm, 34 perc, 2012.
Rendező: Lakos Nóra.

Tíz éve német nyeri a magyar bajusz kategóriát a Bajusz Európa Bajnokságon. A magyarok elindulnak, hogy megmutassák, milyen is az igazi magyar bajusz, és megszerezzék a trófeát. Mert nem csak szőr a Magyar Bajusz! A stáb két éven keresztül követte a 17 fős Magyar Bajusz Társaság tagjait, akik közül végül négy kiemelkedő bajszos vált a film főszereplőévé. Lakos Nóra rendező tudatosan egy női operatőrt Csepeli Esztert, választott alkotótársul. Így a női szemszög sem marad el: megszólalnak a feleségek, kiderül, milyen bajszos férfival csókolózni és kezelési útmutatót is kaphatnak a kezdő bajszosok arról mit, hogyan kell enni és inni, hogy az arcszőrzet csábító maradjon. A témához illő játékosság a film formanyelvében is megjelenik, animációk és árnyjátékok színesítik a filmet.

Vetítés: október 6. (szombat) 15:30, Győzelem / Victoria mozi


Búcsú Schnedarek Ervintől

Búcsú Schnedarek Ervintől

Román–magyar dokumentumfilm, 10 perc.
Rendező: Simonffy Katalin, Keresztes Pál, Bereczky Réka.

Vetítés: október 7. (vasárnap) 15:00, Győzelem / Victoria mozi

Animációs filmek

Ez titok az ilyesmi

Ez titok az ilyesmi

Magyar kisjátékfilm, animációs film, 8 perc, 2010.
Rendező: Ágói Krisztina.

Hímzett valóság. Animációs-dokumentumfilm arról, hogy a falvédők annyira kedvesen bárgyúak, hogy már szépek, a leges-legszebbikek, és arról, hogy ezek szemtanúi voltak mindannak, ami „titok....az ilyesmi...”

Vetítés: október 6. (szombat) 14:30, Győzelem / Victoria mozi; október 6. (szombat) 18:00, Insomnia Café


Ebolaj

Ebolaj

Magyar animációs film, 20 perc, 2012.
Rendező: Csáki László.

Vannak dolgok, amelyek jobb ha sosem derülnek ki és örökre titok marad. Krétaanimációs film, Ambrose Bierce novellája alapján.

Vetítés: október 6. (szombat) 14:30, Győzelem / Victoria mozi; október 6. (szombat) 18:00, Insomnia Café


Sajnálom

Sajnálom

Magyar animációs film, 4 perc, 2011.
Rendező: Hermán Árpád.

Abszurd komédia a bocsánatkérés viszontagságairól.

Vetítés: október 6. (szombat) 14:30, Győzelem / Victoria mozi; október 6. (szombat) 18:00, Insomnia Café


Bíborcsiga

Bíborcsiga

Magyar animációs film, 8 perc, 2011.
Rendező: Tóth-Pócs Roland, Tóth-Pócs Judit.

Vetítés: október 6. (szombat) 14:30, Győzelem / Victoria mozi; október 6. (szombat) 18:00, Insomnia Café


Az ember tragédiája

Az ember tragédiája

Magyar animációs sorozat, 90 perc, 1993.
Rendező: Jankovics Marcell.

Az ember tragédiája forgatókönyve 1983-ban született. A gyártás 1988-ban kezdődött, és hosszú hányattatások után csupán nemrégiben ért véget. A film érdekessége, hogy Jankovics mind a 15 színt más-más stílusban készítette el. Az egyes színekből már kaphattunk ízelítőt az elmúlt évek során a különböző fesztiválokon és a Duna Televízióban, azonban a teljes, közel 160 perces mű most először kerül a közönség elé.

Vetítés: október 6. (szombat) 17:15, Győzelem / Victoria mozi


Boltosmesék

Boltosmesék

Magyar animációs film, 7 perc, 2010.
Rendező: Szoboszlay Eszter.

A boltok egy képzeletbeli város utcáin, terein sorakoznak és egy-egy mesét, történetet rejtenek magukban. Az utcákon játszó kisfiút követve mi is végigjárhatjuk ezeket a különleges helyszíneket. A film Mosonyi Aliz Boltosmesék című kötetén alapul.

Vetítés: október 7. (vasárnap) 10:00, Győzelem / Victoria mozi


Magyar népmesék / Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack

Magyar népmesék / Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack

Magyar animációs sorozat, 8 perc, 2011.
Rendező: Horváth Mária.

A király ajándékot vesz lányainak, de a legkisebb kérését nem tudja teljesíteni, mert szóló szőlőt, mosolygó almát s csengő barackot nem talál sehol. Hazafele bajba kerül, egy nagy fehér disznó segít rajta, cserébe neki ígéri legkisebb lányát. Na, el is jön a disznó a királylányért, el is viszi taligáján a disznóólba. De aztán láss csudát…

Vetítés: október 7. (vasárnap) 10:00, Győzelem / Victoria mozi


A Négyszögletű Kerek Erdő / Vacskamati virágja

A Négyszögletű Kerek Erdő / Vacskamati virágja

Magyar animációs film, 7 perc, 2011.
Rendező: Horváth Mária.

Vacskamatinak sincs minden kedden születésnapja, de április 15-én, kedden, igen. Barátai suspitoltak, összedugták a fejüket, sutyuru-mutyuru, s meglepték egy cserép virággal. Lila is volt, zöld is volt, sárga is meg kék is volt, csuda egy virág volt.

Vetítés: október 7. (vasárnap) 10:00, Győzelem / Victoria mozi


Béka-tangó

Béka-tangó

Magyar animációs film, 2 perc, 2011.
Rendező: Jurik Kristóf, Kungl György Mátyás.

Gyerekeknek szánt rövidfilm, mely egy színes békáról szól, aki igazán élvezi az életet és a játékos kergetőzést a legyek után. A dalszöveg: Brekex, brekex, brekex… Béka a levélen, nyelvét nyújtja serényen nem evett még eleget, kapkodja a legyeket. Brekex, brekex, brekex! Nincsen neki fedele, nyenyere a kenyere, tenyerével nyenyerész, kuruttyolva heverész. Brekex, brekex, brekex… Gyere, nézz mélyen a szemembe! Elmondom, hogy mi bánt engemet: Légy vagy te nagy béka szemembe'! Késztet az ösztön, hogy egyelek! Gyere, nézz mélyen a szemembe! Elmondom, hogy mi bánt engemet: Légy vagy te nagy béka szemembe'! Késztet az ösztön, hogy egyelek!

Vetítés: október 7. (vasárnap) 10:00, Győzelem / Victoria mozi


Libegő

Libegő

Magyar animációs film, 2 perc, 2011.
Rendező: Tóth Luca.

6–9 éveseknek szóló dalfilm. A főszereplő elképzeli felnőtt énjét, ahogy nekilát felfedezni a világot a zugligeti libegő felülnézetéből.

Vetítés: október 7. (vasárnap) 10:00, Győzelem / Victoria mozi

Kisjátékfilmek

Eleven töredék

Eleven töredék

Kisjátékfilm, 6 perc, 2012.
Rendező: Bántó Csaba, Iszlai József.

„Eladásra bocsátott kastélyhoz vásárló kerestetik. Az érdeklődőket kérjük sürgősen jelentkezni.”

Vetítés: október 5. (péntek) 16:00, Győzelem / Victoria mozi; október 7. (vasárnap) 19:00, Insomnia Café


Álmodó

Álmodó

Magyar kisjátékfilm, 6 perc, 2012.
Rendező: Hartung Attila.

Ádám olvasna, de nem elég, hogy szülei veszekedése kizökkenti, még saját képzelete is megzavarja azzal, hogy egy titokzatos öregúr jelenik meg előtte.

Vetítés: október 5. (péntek) 16:00, Győzelem / Victoria mozi; október 7. (vasárnap) 19:00, Insomnia Café


Erdő

Erdő

Magyar kisjátékfilm, 12 perc, 2011.
Rendező: Kárpáti György Mór.

Az erdőben gyilkosság történik. Balázs ijesztően közel kerül az ügyhöz. Az élmény egyre jobban nyugtalanítja.

Vetítés: október 5. (péntek) 16:00, Győzelem / Victoria mozi; október 7. (vasárnap) 19:00, Insomnia Café


Milza

Milza

Magyar kisjátékfilm, 15 perc, 2011.

Egy lány, egy bőrönd és némi belsőség. Idegen, fura világ. Idegen, fura emberek. Aztán csak a lány. És némi belsőség.

Vetítés: október 5. (péntek) 16:00, Győzelem / Victoria mozi; október 7. (vasárnap) 19:00, Insomnia Café


Finálé

Finálé

Magyar kisjátékfilm, 8 perc, 2011.
Rendező: Simonyi Balázs.

Két férfi, egy eset, egy este.

Vetítés: október 5. (péntek) 16:00, Győzelem / Victoria mozi; október 7. (vasárnap) 19:00, Insomnia Café


Legenda

Legenda

Magyar kisjátékfilm, 7 perc, 2012.
Rendező: Szirmai Márton.

Városi legenda a nyugdíjas tanárnőről, szerelemről, méltóságról.

Vetítés: október 5. (péntek) 16:00, Győzelem / Victoria mozi; október 7. (vasárnap) 19:00, Insomnia Café