Filmek

Kolozsvár

Nagyjátékfilmek

Vadlány – Boszorkánykör

Vadlány – Boszorkánykör

Magyar film, 90 perc, 2009.
Rendező: Zsigmond Dezső.

A szabadság „bármi áron" drámája a gyimesi csángók zárt közösségében, kalyibák, patakok világában játszódik. A film valós történetet dolgoz fel: a gyerekgyilkosság ügyében nyomozó rendőrtisztre „rászakad" az egész öntörvényű zárt csángó világ, melyben a bűnt is másképpen kezelik, mint a „modern kultúrákban".

Vetítés: október 29. (csütörtök) 18:00, Győzelem / Victoria mozi


A másik oldalon

A másik oldalon

Német–olasz–török filmdráma, 122 perc, 2007.
Rendező: Fatih Akin.

Ali, a brémai nyugdíjas török prostituáltat vesz maga mellé, hogy életét bearanyozza. Fia, Nejat először elképed, de hamar megkedveli a lányt, mikor megtudja, hogy Yeter csak azért bocsátja áruba testét, hogy lánya egyetemi tanulmányait fizethesse. Mikor Ali megöli a nőt, Neyat felkerekedik, hogy Isztambulban megkeresse a lányát. Aytent azonban nem csak Neyat keresi, de a török rendőrség is – ők terrorizmussal vádolják.

Vetítés: október 29. (csütörtök) 20:00, Győzelem / Victoria mozi


Abszurdisztán

Abszurdisztán

Német vígjáték, 88 perc, 2008.
Rendező: Veit Helmer.

A film egy 2001-ben Törökországban megtörtént eseményen alapszik: egy falu vízellátása teljesen megszűnik egy sérült vezeték miatt. A falubeli férfiak már hosszú ideje nem tesznek semmit a vezeték helyreállítása érdekében – az asszonyok tehát sztrájkba lépnek. Amíg nincs víz, ők megtagadják a szexet. A férfiak és nők közötti hadiállapot azonban veszélyezteti egy fiatal jegyespár boldogságát.

Vetítés: október 29. (csütörtök) 20:00, Győzelem / Victoria mozi


A nyomozó

A nyomozó

Magyar bűnügyi, filmdráma, thriller, 110 perc, 2007.
Rendező: Gigor Attila.

Vetítés: október 30. (péntek) 20:00, Győzelem / Victoria mozi


Valami Amerika 2.

Valami Amerika 2.

Magyar vígjáték, 110 perc, 2008.
Rendező: Herendi Gábor.

A lottónyereményből Tamás végre leforgathatta a Bűnös várost, ami a nagy remények ellenére megbukott a mozikban. Tamás vígasztalhatatlan. A három fiú egy Ákoshoz postán érkezett képeslap alapján Alex nyomára jut, aki épp most jött ki a sittről Amerikában. Alex újabb álnéven egy East-West című darab jogaira pályázik. Kiderül az is, hogy Alexnek muszáj színpadra állítani a darabot, mert Balával, a magyar maffiózóval csak így tudja rendezni piszkos ügyeit. Nagy úr a bosszúvágy, a fiúk abban bíznak, hogy ha megtalálják Alexet és megveszik előle az East-West jogait, végre visszaszerzik a 60 milliójukat, amivel Alex lelépett. Irány Amerika! Ám természetesen újabb svindli van a dologban, így végül Tamásra vár a feladat, hogy megrendezze a darabot Pesten. Egy New York-i lapdance bárból előkerül Timi is és persze főszerepre vágyik... Ákos nemes bosszútól hajtva összeverbuválja a tánckart, Bala, a maffiózó viszont a lányát szeretné látni a főszerepben. Pofon és csók is csattan, de az East West végül életre (és dalra) kel Tamás rendezésében. András összejön a maffiapapa lányával, Eszter egy bravúros beugrással egy újabb bukástól menti meg a fiúkat, Baláról pedig kiderül, hogy a morcona külső érző szívet takar.

Vetítés: október 30. (péntek) 22:00, Győzelem / Victoria mozi


Nem vagyok a barátod

Nem vagyok a barátod

Magyar improvizációs film, 87 perc, 2009.
Rendező: Pálfi György.

Sára szereti Márkot. Gyerekük lesz. Márk is szereti Sárát – a maga módján. Márk szereti Sophie-t is. Sophie is szereti Márkot. De Sophie nem szereti, ha átverik. Inkább azt szereti, ha kényeztetik. És András szereti kényeztetni Sophie-t.

Vetítés: október 31. (szombat) 16:00, Győzelem / Victoria mozi


Utolsó idők

Utolsó idők

Magyar filmdráma, 90 perc, 2009.
Rendező: Mátyássy Áron.

Egy napon Esztert megerőszakolják a közeli erdőben. A rendőrségi nyomozás nem sok eredménnyel jár, sőt, egy idő után kezd terhessé válni Iván számára. Eszter a trauma után tovább éli megszokott életét, azonban nem hajlandó megszólalni. Iván közben szerelmes lesz Ilusba – egy frissen érettségizett falubeli lányba –, akinek a nyár végén el kell költöznie, mert felvették az egyetemre. Elérkezik az ősz, és vele együtt minden megváltozik. Iván magára marad. Tervei bukni látszanak, a rendőrök figyelmeztetik, hagyjon fel az olajcsempészettel. Ekkor egy véletlen folytán drámai felismerésre jut Eszter megerőszakolásával kapcsolatban. Már esze ágában sincs a hivatalos szervekhez fordulni, ő maga tesz igazságot.

Vetítés: október 31. (szombat) 18:00, Győzelem / Victoria mozi


Kaméleon

Kaméleon

Magyar filmdráma, thriller, vígjáték, 103 perc, 2008.
Rendező: Goda Krisztina.

Farkas Gábor foglalkozását tekintve szélhámos. Magányos, csúnyácska nőket hálóz be, szerelmet ígér, majd megcsapolja a bankszámlájukat. De egy nap, elege lesz a piti ügyekből, igazi kihívásra vágyik. Így találkozik Hannával, a gazdag és szép balerinával, aki egy sérülés után próbál visszatérni a színpadra. Gábornak minden trükköt be kell vetnie, hogy a lány komolyan vegye, szerez magának luxuslakást, sportautót, orvosi diplomát, sőt egy egész kórházat is, ha kell. De a hazugságok bonyolult hálójába ő maga is belegabalyodik, és végül már azt sem tudja biztosan, valóban csak a pénz-e a cél.

Vetítés: október 31. (szombat) 20:00, Győzelem / Victoria mozi


Adás

Adás

Magyar filmdráma, 90 perc, 2009.
Rendező: Vranik Roland.

Mikor elment a kép, leállt az élet. A városban kevesen maradtak. Három testvér megpróbálja túlélni a különös helyzetet.

Vetítés: október 31. (szombat) 22:00, Győzelem / Victoria mozi


Koccanás

Koccanás

Magyar filmdráma, televíziós, vígjáték, 67 perc, 2009.
Rendező: Török Ferenc.

Kietlen útkereszteződés valahol Magyarországon, Kelet-Európában, vagy a világon bárhol. Hatalmas, zajos reggeli forgalom, majd egyszerre nagy csattanással és csörömpöléssel minden jármű leáll. Az útkereszteződésben a mai magyar – és nem csak magyar – társadalom jellegzetes figurái verődnek össze, a hajléktalantól a milliomosig, az építési vállalkozótól a menedzserig, a tisztviselőtől a rendőrökig, az idős, nyugdíjas házaspártól a fiatal szerelmesekig.

Vetítés: november 1. (vasárnap) 18:30, Győzelem / Victoria mozi


Papírrepülők

Papírrepülők

Magyar film, 94 perc, 2009.
Rendező: Szabó Simon.

„Én hajtogatok,Te hajtogatsz,Ő hajtogat,Mindenki hajtogatja a magáét." (Szabó Ervin: Papírrepülők) A film tizen-huszonéves fiatalokról szól. Problémáik megoldását keresik, vagy éppen problémákba keverednek. Igazi nagyvárosi történet, nem a megszokott ábrázolásban.

Vetítés: november 1. (vasárnap) 20:00, Győzelem / Victoria mozi


Mázli

Mázli

Francia–magyar–német vígjáték, 88 perc, 2008.
Rendező: Keményffy Tamás.

Ógyarmat egy szegény zsákfalu az osztrák magyar határon. Egy napon azonban rájuk mosolyog a szerencse. Felfedezik, hogy a temetőjük alatt húzódik egy olajvezeték. Gyorsan jött ötlettől vezérelve megfúrják és közösen elkezdik árulni a gázolajat, temetésnek álcázva az árusítást. Dől a pénz! Mindenki boldog és elégedett. Egészen addig, amíg mindenki el nem kezdi a saját zsebére árulni az olajat, egymás árai alá ígérve. A baj pedig nem jár egyedül. Megjelenik a faluban az olajtársaság embere, hogy elsimítsa az ügyet, de a falu elkergeti az válságmanagert, egyenesen a rendőrség karjába. A falusiak elszántak és nem hajlandóak lemondani az olajról. Ellenállnak a karhatalomnak egy remeknek tűnő tervvel. Csakhogy a remeknek tűnő tervek nem szoktak jól elsülni.

Vetítés: november 1. (vasárnap) 22:00, Győzelem / Victoria mozi

Dokumentumfilmek

Apró örömök

Apró örömök

Magyar–román dokumentumfilm, 72 perc, 2008.
Rendező: Simó Ibolya.

Kisvárosi ügyeskedések, túlélések, boldogulások, apró örömök. A hirdetési újságban megjelenő apróhirdetések különböző sorsokat kötnek össze. Van aki társat keres, más pedig régiséget vásárolna. A megrendelésre váró képzőművész ajánlata egy oldalra kerül a jövőbelátó boszorkány drágán hirdetett szolgáltatásaival. Mindkettőre akadnak érdeklődők.

Vetítés: október 29. (csütörtök) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


„Nem vagy egyedül...” – kampány a Hargitán

„Nem vagy egyedül...” – kampány a Hargitán

Dokumentumfilm, 26 perc, 2008.
Rendező: Domokos János.

2008 májusa, Hargita. A székely megyében dúl a választási kampány. Politikusok jönnek és mennek. Az emberek maradnak.

Vetítés: október 29. (csütörtök) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Misike

Misike

Magyar–román dokumentumfilm, 62 perc, 2009.
Rendező: Székely Róbert.

A film különféle szituációkon alapuló szocio-dokumentumfilm, mely egy kisgyermek, a 8 és fél éves Misike sorsán keresztül mutatja be a város szélén élő emberek életét és környezetét.

Vetítés: október 29. (csütörtök) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Nomád Pláza – Három vándor

Nomád Pláza – Három vándor

Dokumentumfilm, 53 perc, 2009.
Rendező: Szalay Péter.

Egy roma származású vidámpark-üzemeltető, egy furulyakészítő és egy fotográfus viszonya a hagyományokhoz és az élethez. A párhuzamos életutakkal az alkotók a legfontosabb értékekhez való viszonyunkat vizsgálják.

Vetítés: október 30. (péntek) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


A gyakornok – 20 évesen a BBC-nél és a CNN-nél

A gyakornok – 20 évesen a BBC-nél és a CNN-nél

Magyar dokumentumfilm, 24 perc, 2008.
Rendező: S. Takács András.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem húszéves riportertanonca a BBC-hez és a CNN-hez szegődik nyári gyakorlatra, ahol a világ legelismertebb szakembereitől tanulhat. Keményen kérdezhetnek, bárkivel találkozhatnak, és százmilliók figyelnek rájuk.A gyakorlat közben felmerül a kérdés: vajon közéjük tartozhat-e valaha magyar anyanyelvvel és magyarországi szocializációval? Erről beszélget a szakma elismert nagyságaival, Vitray Tamástól a BBC World Service hírigazgatójáig. Magyar vizsgafilm a mesterség nemzetközi nagyjainak - Christiane Amanpour, Jeremy Paxman, Richard Quest, Nic Robertson és Stephen Sackur - közreműködésével.

Vetítés: október 30. (péntek) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Hun volt, hun nem volt

Hun volt, hun nem volt

Magyar–német dokumentumfilm, 51 perc, 2009.
Rendező: Szolnoki József.

Beszélhetünk-e egyáltalán memetikus atavizmusról? Honnan ered a Hungária elnevezés? Miként lehetséges az, hogy míg a németországi Köln környékén csaknem 2000 regisztrált hun él, addig Magyarországon hivatalosan egyetlen egy sincsen? Van-e a finneknek mongolfoltjuk? Hol van Attila sírja? Kutatásaink eredménye: még nagyobb homály.

Vetítés: október 30. (péntek) 16:30, Győzelem / Victoria mozi


Gogo & George

Gogo & George

Magyar dokumentumfilm, 40 perc, 2008.
Rendező: Konecsny Emőke.

Barátjuk volt a fél világ Habsburg Ottótól Charlie Chaplinig. Otthonuk volt az egész világ New Yorktól Bejrútig. Dőry Ilona (Gogo) és Kovách György nem mindennapi szerelméről szól a film. "Mikor bejött az ajtón, azt mondtam: ez lesz a férjem" - mondja Gogo. Kovách György magyar származású amerikai ezredesnek sokat köszönhet a II. világháború utáni Magyarország. Az amerikai katonai misszió magyar tagozatának vezetőjeként ő hozta haza a Szent Jobbot 1945. augusztus 20-án.

Vetítés: október 30. (péntek) 16:30, Győzelem / Victoria mozi

Animációs filmek

Egon & Dönci

Egon & Dönci

Magyar animációs film, 74 perc, 2007.
Rendező: Magyar Ádám.

Egy távoli csillag egyik kis bolygóján él Egon, a kissé szórakozott, amatőr űrkutató, akinek minden lében kanál, kétbalkezes társa Dönci, a túltáplált macskaforma lény. Egy szép napon ismeretlen eredetű tárgy zuhan le a bolygójukra, melynek roncsai között megcsillan egy lemez, rajta az emberiség üzenetével. Egon a felfedezőkre jellemző izgalommal határozza el, hogy felveszi a kapcsolatot a magáról hírt adó civilizációval. Azonnal nekilát a munkának: műhelyében bádogűrhajót épít az űrkalandhoz. Dönci érdeklődésével folyamatosan hátráltatja az indulást, de végül az űrhajó a Naprendszer felé veszi az útját. Megkezdődik életük legnagyobb kalandja: óriás viharban utazás hatalmas villámlások kíséretében, veszélyes lavírozás a lenyűgöző világűr gigantikus méretű csillagai, bolygói között. Az izgalmak közepette Egon szemei váratlanul lecsukódnak, feje előrebukik és rajtaütésszerűen elszundít. Dönci természetesen rögtön „egonosat” kezd játszani a felügyelet nélküli pilótafülkében, fontoskodva nyomogatja a gombokat. Az űrhajó így Dönci véletlenséggel hiper-űrsebességre kapcsol. Az űrhajó teljes hajtómű-terheléssel száguld, egészen a fagyos Plútóig, miközben meghibásodik. Egon külszíni szereléssel megjavítja a gépet, s folytatják útjukat a nagy kék bolygó felé. Sikeresen landolnak a Földön, s megismerkednek egy földlakóval, aki mesél nekik a bolygóról, az emberekről, szépségről, csúnyaságról, egyszóval magáról az életről. A nagy utazás azonban itt még korántsem ér véget…

Vetítés: október 31. (szombat) 10:00, Győzelem / Victoria mozi


Mama

Mama

Magyar kisjátékfilm, 8 perc, 2008.
Rendező: M. Tóth Géza.

Történet a világot körbeérő teregetésről.

Vetítés: október 31. (szombat) 12:00, Győzelem / Victoria mozi


Cím nélkül

Cím nélkül

Magyar–román animációs film, 4 perc, 2009.
Rendező: Balázs Klára.

Vetítés: október 31. (szombat) 14:00, Győzelem / Victoria mozi


Negyvennégy pici pinty

Negyvennégy pici pinty

Magyar–román animációs film, 2 perc, 2009.
Rendező: Bertóti Attila.

Vetítés: október 31. (szombat) 14:00, Győzelem / Victoria mozi


Lebegés

Lebegés

Magyar–román animációs film, 1 perc, 2009.
Rendező: Demjén Gergő.

Vetítés: október 31. (szombat) 14:00, Győzelem / Victoria mozi


Délibaba

Délibaba

Magyar–román animációs film, 2 perc, 2009.
Rendező: Sipos Ruth Boglár.

Vetítés: október 31. (szombat) 14:00, Győzelem / Victoria mozi


Pók

Pók

Magyar–román animációs film, 3 perc, 2009.
Rendező: Sipos Ruth Boglár.

Vetítés: október 31. (szombat) 14:00, Győzelem / Victoria mozi


Medvecsalád

Medvecsalád

Magyar–román animációs film, 2 perc, 2009.
Rendező: Váczi Edit.

Vetítés: október 31. (szombat) 14:00, Győzelem / Victoria mozi


Nincs Mese

Nincs Mese

Magyar–román animációs film, 1 perc, 2009.
Rendező: Vodál Vera.

Vetítés: október 31. (szombat) 14:00, Győzelem / Victoria mozi

Kisjátékfilmek

Napszúrás

Napszúrás

Magyar kisjátékfilm, 2009.
Rendező: Horváth Lili.

Két nő találkozásának története. Maja tizenhét éves, még maga is gyerek, de már van egy kisbabája, akivel egy nevelőintézetben él. Egyszerre küzd az anyaszereppel és a szabadságvággyal. Sorsa fordulóponthoz ér, amikor új nevelőt kap, a negyvenéves Rózsa személyében. Maja és Rózsa megváltoztatják egymás életét, s találkozásuk az alig féléves gyerek sorsát is meghatározza.

Vetítés: október 30. (péntek) 18:30, Győzelem / Victoria mozi


Variációk

Variációk

Magyar–román kisjátékfilm, 6 perc, 2009.
Rendező: Bakó Kincső.

Vetítés: október 31. (szombat) 14:00, Győzelem / Victoria mozi


The Counterpart

The Counterpart

Holland–magyar kisjátékfilm, 14 perc, 2008.
Rendező: Nemes Jeles László.

Nehéz időkben és váratlan helyen a világ által elválasztott két régi barát újra találkozását.

Vetítés: október 31. (szombat) 12:00, Győzelem / Victoria mozi


Fordítva

Fordítva

Magyar kisjátékfilm, 14 perc, 2009.
Rendező: Spáh Dávid.

Zoltán kitűnő eredménnyel szerzett jogi diplomát. Okos, tehetséges és elszánt. Ennek ellenére csak egy videotékában kapott állást. A szüleivel él, akik mindentől féltik. Egyetlen nővel volt kapcsolata egész eddigi életében, egy prostituálttal. Számtalan elutasítás után pályázatot nyújt be egy olyan állásra, amelyről mindig is álmodott, és amire egyértelműen ő a tökéletes jelölt. Kivéve egy valamit: más, mint a többiek.

Vetítés: október 31. (szombat) 12:00, Győzelem / Victoria mozi


Bujdosók balladája

Bujdosók balladája

Magyar kisjátékfilm, 35 perc, 2009.
Rendező: Bálint Arthur.

Vetítés: október 31. (szombat) 12:00, Győzelem / Victoria mozi


Fürdés

Fürdés

Magyar–román kisjátékfilm, 10 perc, 2009.
Rendező: Bernáth Szilárd.

Vetítés: október 31. (szombat) 14:00, Győzelem / Victoria mozi


Ajándék

Ajándék

Magyar–román kisjátékfilm, 4 perc, 2009.
Rendező: Csapó Huba.

Vetítés: október 31. (szombat) 14:00, Győzelem / Victoria mozi


S(óh!)ajt

S(óh!)ajt

Magyar–román kisjátékfilm, 8 perc, 2009.
Rendező: Csoma Emőke.

Vetítés: október 31. (szombat) 14:00, Győzelem / Victoria mozi


Vakok

Vakok

Magyar–román film, 4 perc, 2009.
Rendező: Hörcher Gábor.

Vetítés: október 31. (szombat) 14:00, Győzelem / Victoria mozi


Csend

Csend

Magyar–román kisjátékfilm, 7 perc, 2009.
Rendező: Kelemen Zsombor.

Vetítés: október 31. (szombat) 14:00, Győzelem / Victoria mozi


Second hand

Second hand

Magyar–román kisjátékfilm, 8 perc, 2009.
Rendező: Pünkösti Laura.

Vetítés: október 31. (szombat) 14:00, Győzelem / Victoria mozi


Angyalstop

Angyalstop

Magyar–román kisjátékfilm, 14 perc, 2009.
Rendező: Püsök Botond.

Vetítés: október 31. (szombat) 14:00, Győzelem / Victoria mozi


Csabi angyalai

Csabi angyalai

Magyar–román kísérleti, 3 perc, 2009.
Rendező: Bántó Csaba.

Vetítés: október 31. (szombat) 14:00, Győzelem / Victoria mozi


Őr a gáton

Őr a gáton

Magyar–román kisjátékfilm, 3 perc, 2009.
Rendező: Bíró Boróka.

Vetítés: október 31. (szombat) 14:00, Győzelem / Victoria mozi


Mutatvány

Mutatvány

Magyar–román kisjátékfilm, 3 perc, 2009.
Rendező: Both Rita.

Vetítés: október 31. (szombat) 14:00, Győzelem / Victoria mozi