Filmek

Kolozsvár

Nagyjátékfilmek

Csak szex és más semmi

Csak szex és más semmi

Magyar romantikus, vígjáték, 93 perc, 2005.
Rendező: Goda Krisztina.

Dóra, a csinos dramaturg egy nap rádöbben, hogy vőlegényének felesége van. Legjobb barátnője, a szintén állandó szerelmi problémákkal küzdő Zsófi tanácsára hirdetést ad fel. És innentől kezdve nincs megállás! Feltűnik egy sármos színész Tamás személyében, egy sikeres zeneszerző, egy kifőzdés török fiú, és máris összegabalyodott minden. De aztán, ahogy az már csak lenni szokott, bekopog az ajtón a szerelem.

Vetítés: október 18. (csütörtök) 19:00, Győzelem / Victoria mozi


Lora

Lora

Magyar filmdráma, romantikus, 116 perc, 2007.
Rendező: Herendi Gábor.

Lora gyönyörű, érzékeny lány, évek óta egyedül él, magányát csak egy öntörvényű macskával osztja meg. Három évvel ezelőtt boldog volt és szerelmes, kiállítás-szervezőként dolgozott. Élete azonban egyik pillanatról a másikra gyökeres fordulatot vett, amikor egy balesetben elvesztette szerelmét, Dávidot. Ekkor megszakította minden fontos kapcsolatát: Bettivel, legjobb barátnőjével és Gerivel, Dávid öccsével sem találkozott azóta. Geri távolról szerette Lorát, de nem akart, vagy nem mert a bátyja és a lány közé állni. Három évvel később Lora egy borásznál dolgozik, és egy koncerten borkóstolót tart. A színpadon a szaxofonos Geri és zenekara játszik, és amikor megszólal a jól ismert régi szerelmes dal, Lora felfigyel, és Geri újra meglátja a lányt. Lora először futva menekül az emlékek elől, de a fiú utána rohan. Feltámadnak benne a régi érzések, és minden alkalmat megragad, hogy újra találkozzon a lánnyal. Az eleinte távolságtartó együttlétek után egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Összeillenek, ez nem kétséges, de a lelkiismeret-furdalás, a csalódás és az önvád nehezíti a közös pillanatokat. A gondokon átsegíti őket a humor, az őszinteség és a mindent elsöprő szerelem.

Vetítés: október 18. (csütörtök) 21:00, Győzelem / Victoria mozi


Lassú tükör

Lassú tükör

Magyar kísérleti, vígjáték, 86 perc, 2007.
Rendező: Igor Buharov, Ivan Buharov.

A több szálon futó cselekmény Laci történetét dolgozza fel fikciós elemekkel bővítve. Milyen belső és külső erők segíthetnek vagy ronthatnak az állapotán és mit mondhat a tanácstalan "nyugati" orvostudomány? Mit tehetnek a barátok, ha ilyen eseménnyel szembesülnek? Mi lehet az oka, miért pont vele történt ez? Hatásos kezdés, groteszk, morbid humor, naiv amatőr színészek, gyors kézi kamerás felvételek, Super8-ra fényképezett anyag. A film kezdetén még tudjuk, vagy legalábbis azt hisszük, hogy tudjuk, hogy ki álmodik és mi is a valóság. Ám ez a bizonyosság, ez a biztos pont elvész, ahogy a film kockái peregnek.

Vetítés: október 19. (péntek) 17:00, Győzelem / Victoria mozi


Kythéra

Kythéra

Magyar filmdráma, 78 perc, 2006.
Rendező: Mészáros Péter.

Vetítés: október 19. (péntek) 19:00, Győzelem / Victoria mozi


S.O.S. szerelem!

S.O.S. szerelem!

Magyar romantikus, vígjáték, 96 perc, 2007.
Rendező: Sas Tamás.

Péter egy társkereső-ügynökség igazgatója. Cége, az S.O.S. szerelem! tehetős kliensek problémáinak megoldására szakosodott. Egészen addig, amíg Tomi, a dúsgazdag, de kőbunkó ügyfél esetében csődöt nem mondanak. Tomi reménytelenül szerelmes Veronikába, a bájos óvónőbe, de még az S.O.S. szerelem! segítségével sem képes meghódítani őt. Péter ördögi tervet eszel ki: kibérel egy vidéki kastélyt, és benépesíti az ügynökség munkatársaival, mintegy családi körbe vonva Tomit, majd odacsalja Veronikát. Minden a terv szerint alakul, mígnem Péter is beleszeret Veronikába.

Vetítés: október 19. (péntek) 21:00, Győzelem / Victoria mozi


Tarka képzelet: A virágünnep vége – Gulácsy álmai

Tarka képzelet: A virágünnep vége – Gulácsy álmai

Magyar filmetűd, 24 perc.
Rendező: Groó Diana.

Képzeletbeli utazás 14 festményen keresztül Gulácsy Lajossal Na'Conxypany álom-birodalmába, hogy megtalálja a vágy titokzatos tárgyát, az igazi kedvest: a titok, a szenvedély és a csábítás megtestesítőjét: az örök szerelmet.

Vetítés: október 20. (szombat) 17:00, Győzelem / Victoria mozi


Ópium – Egy elmebeteg nő naplója

Ópium – Egy elmebeteg nő naplója

Magyar filmdráma, 108 perc, 2007.
Rendező: Szász János, Szőllősi Zoltán.

1913 Magyarország. Brenner József író-orvos története egy újkori Faust-történet. Brenner orvosként dolgozik a múlt század eleji elmegyógyintézetben. Már hónapok óta írói válságban szenved, egy sort sem képes papírra vetni. És közben a morfium rabjává válik. Egy nap új beteget bíznak rá, a huszonnyolc éves Gizellát. Az elmebeteg nő viszont csak ír és ír, ő saját naplója rabja, nem képes letenni a tollat. A fiatal nőn mind jobban elhatalmasodik a kényszerképzet, hogy egy idegen, gonosz erő költözött belé. Brenner féltékeny lesz a nőre, aki zseniálisan, megszállottan alkot. A kezdeti orvos-beteg viszony fokozatosan alakul át, orvos és beteg egymásba szeretnek, kapcsolatuk szexuális tébollyá hatalmasodik. Brenner az asszony testén keresztül akar kapcsolatba lépni a Gonosszal, és visszaszerezni képességét az írásra. Brenner doktor szövetséget akar kötni vele, hogy segítségével mindazt megvalósítsa, ami eddig neki nem sikerült. A Gonosz azonban testestül-lelkestül akarja magának Brennert. Ezért a szövetségért nagy árat kell fizetnie az orvosnak. Gizella cserébe, arra kéri Brennert, hogy vágja ki az agyát, szabadítsa meg a Gonosztól, hozza el számára a felejtést. Brennernek nincs választása. El kell pusztítania Gizellát: az egyetlen embert, akit igazán szeretett.

Vetítés: október 20. (szombat) 18:30, Győzelem / Victoria mozi


Dolina (Az érsek látogatása)

Dolina (Az érsek látogatása)

Magyar filmdráma, 122 perc, 2006.
Rendező: Kamondi Zoltán.

Bogdanski Dolina eldugott városka a Föld egy távoli szegletén, ahol a terror már átvette a hatalmat. Egykor jobb napokat látott, de most minden a pusztulás, a szegénység jegyeit viseli, még akkor is, ha lakói rendre megpróbálják kicsinosítani, hiszen magas rangú vendéget várnak: az Érseket. Helyette azonban a nyugati civilizációt, gyógynövényüzletét odahagyva Gabriel Ventuza érkezik meg, hogy bátyja utasítását követve kihantoltassa és hazaszállítsa édesapjuk, a híres embercsempész, Viktor Ventuza földi maradványait. A városkát irányító különös egyházi alakulat, a Helynökség hatalmasságai nem nézik jó szemmel az idegen érkezését. A fodrászat, Dolina egyik legfontosabb intézményének vezetője, Colentina Dunka veszi védőszárnyai alá Gabrielt, akibe azonnal belehabarodnak az érzéki fésülőasszonyok. A feladatot mégsem könnyű teljesíteni. Sokba kerül, ráadásul felbukkan Petrus is, Colentina féltékeny nevelt fia, aki mindent elkövet, hogy meghiúsítsa Gabriel tervét.

Vetítés: október 20. (szombat) 21:00, Győzelem / Victoria mozi


Utolsó éjszaka

Utolsó éjszaka

Magyar film, 1917.
Rendező: Janovics Jenő.

Vetítés: október 21. (vasárnap) 17:00, Győzelem / Victoria mozi


A vén bakancsos és fia, a huszár

A vén bakancsos és fia, a huszár

Magyar film, 1917.
Rendező: Fekete Mihály.

Vetítés: október 21. (vasárnap) 17:00, Győzelem / Victoria mozi


Világrém

Világrém

Magyar filmdráma, 45 perc, 1920.
Rendező: Janovics Jenő.

A film főszereplője egy híres operaénekesnő férje. A férfi félrelép egy másik színésznővel, és elkapja tőle a szifiliszt. Ahelyett, hogy kezeltetné magát, igyekszik titokban tartani betegségét, amivel veszélybe sodorja felesége és gyermekei életét is.

Vetítés: október 21. (vasárnap) 17:00, Győzelem / Victoria mozi


Taxidermia

Taxidermia

Magyar–osztrák–francia vígjáték, filmdráma, horror, 91 perc, 2006.
Rendező: Pálfi György.

Három történet. Három kor. Három férfi. Nagyapa, apa, fiú. Egy tisztiszolga, egy élsportoló és egy preparátor mester. Az egyik szerelemre vágyik, a másik sikerre, a harmadik halhatatlanságra. A nagyapa fantáziál; lázas képzeletével fűti be magának fagyos kis kamráját a hideg téli estéken. A megtermékenyítő erejű képzeletnek semmi sem szab határt. Az apa zabál, négy évig volt szekcióelső az Édesiparban. Mártott ostyában egyenesen verhetetlen, 2,98 az egyéni rekordja (csak úgy viszonyításképpen, az Igor Vosztongonov 3,21-gyel lett Európa-bajnok Szófiában). A fiú állatokat töm ki. Másfél kilóval született. Most másfél perce sincs hátra. Valami olyasmire adta a fejét, amire még soha senki.

Vetítés: október 21. (vasárnap) 20:00, Győzelem / Victoria mozi

Tévéfilmek

Tarka képzelet: Renoir álmai

Tarka képzelet: Renoir álmai

Magyar filmetűd.
Rendező: Groó Diana.

Vetítés: október 20. (szombat) 17:00, Győzelem / Victoria mozi


Flamand közmondások – Bruegel álmai, Rousseau álmai

Flamand közmondások – Bruegel álmai, Rousseau álmai

Magyar filmetűd.
Rendező: Groó Diana.

Vetítés: október 20. (szombat) 17:00, Győzelem / Victoria mozi

Dokumentumfilmek

Kisvárosi mozi

Kisvárosi mozi

30 perc, 2007.
Rendező: Bálint Arthur.

Vetítés: október 18. (csütörtök) 16:00, Győzelem / Victoria mozi


Viva Constanţa!

Viva Constanţa!

44 perc, 2007.
Rendező: Ambrus Emese.

A 40 éves Tudor Lakatos a somkutai romanegyed tanára, Elvis Presley imitátorként szeretne ismerté válni. Roma nyelvre fordítja a rock and roll király dalait, majd egy napon Elvis Rromano néven elindul gitárjával Konstancára, hogy elismerő hírnevet szerezzen magának és az általa képviselt rock and rrom-nak.

Vetítés: október 18. (csütörtök) 16:00, Győzelem / Victoria mozi


Menekülés a szerelembe

Menekülés a szerelembe

Magyar dokumentumfilm, 40 perc, 2006.
Rendező: Kőszegi Edit.

"A Bódva mentén, a kerekerdő szélén ismertem meg Etát. Gyöngyöző nevetését hallottam meg először, piros pulóverben, mezítláb csúszkált a hóban. "Nem fázom, mert melegít a szívem"- mondta. Eta tizennégy éves korában ment férjhez Boldihoz, aki a legszebb kosarakat fonta a környéken. Szendrőládon élnek: szűkösen, de békességben, boldogságban, szeretetben. Eta hét gyermeket szült, a legidősebb lány, a többi gyerek fiú. Az idősebbek már mind családot alapítottak. Már egy tucat unokájuk van.Velük már csak a két legkisebb lakik, Iván és Roki, ahogy ők mondják, az inasok. Ők még iskolások. Bár mindennap gondot okoz, hogy előteremtsék betevőjüket, mégsem nélkülöznek. Egy napon felhívott Eta. Kérte, menjünk le és vegyük fel Boldit, hogy legyen neki egy film emléknek...hogy láthassa bármikor. Mi lementünk és felvettük. Ő áthívta a gyerekeket, unokákat és megrendezte, hogy mit, kit kamerázzunk. Magára maradt. Próbált megbarátkozni új helyzetével. Úgy viselkedett, mint egy erős férfi, kellett is, hiszen ott volt két kiskorú gyermeke. Beiskolázta nagyobbik fiát Tokajba, szakács tanulónak. Megteremtette rá a pénzt. Gombázott, krumplizott, minden munkát megfogott. És persze hívott minket, hogy büszkélkedhessen... Évekkel később bemutatott egy Romániából átjött fiatalembert, Zsoltit. Izzott a szeme. Szerelmes volt és nem érdekelték sem az ország, sem a családi határok. Élni akart." (Kőszegi Edit)

Vetítés: október 18. (csütörtök) 16:00, Győzelem / Victoria mozi


Miss Universe 1929 – Lisl Goldarbeiter – a Szépség útja

Miss Universe 1929 – Lisl Goldarbeiter – a Szépség útja

Magyar dokumentumfilm, 65 perc, 2006.
Rendező: Forgács Péter.

Lisl Goldarbeiter, az első Világszépe Lisl unokatestvére, az amatőrfilmes Tenczer Marci szegedi volt, Bécsben tanult. Villamosjegyre sem költött, hogy az így megtakarított pénzén filmkamerát vegyen, s néha hódolhasson a filmezés iránti szenvedélyének. Általa maradt fenn ez az édes-bús huszadik századi, osztrák-magyar regényes életút. Lisl Bécsben igen szerény körülmények közt nőtt fel, s épphogy befejezte a kereskedelmi középiskolát, amikor tizenkilenc évesen a hírességek világába lépett. Először 1929-ben az osztrák szépségkirálynő-választáson 600 versenyző elől vitte el a Miss Ausztria pálmát. Ezután a párizsi Miss Európa versenyen a második lett; érdekesség, hogy itt a magyar szépségkirálynő, Simon Böske lett az első. 1929 májusában az európai országok szépségkirálynői hajóra szálltak, hogy a texasi Galevestone-ban a világ szépségkirálynőivel versenyre keljenek. A zsűri egyhangúan Lislt választotta az első Miss Universe-é! Ezután Lisl világhíresen hollywoodi ajánlatot s meghívásokat kapott, művészek s hírességek keresték társaságát. Például Lehár Ferenc is hódoló leveleket írt hozzá. A meghívásoknak eleget téve Lisl sokat utazott, majd számtalan kérőt kikosarazva végül feleségül ment a bécsi Fritz Spielmannhoz, a selyemnyakkendő gyáros család sarjához. A bécsi aranyévek az Anschlussig tartottak, amikor is Ausztriát Hitler Németországhoz csatolta. Az élet kalandja tovább folytatódott, s Lisl végül 1950-ben Budapesten talált otthonra. Hogy mi minden történt vele, azt megismerhetik Forgács Péter új filmjéből, amelyet a holland, osztrák, finn és német televíziók is sugároznak. A film zeneszerzője Melis László, vágója Sass Péter, dramaturgja Forgách András.

Vetítés: október 20. (szombat) 14:00, Győzelem / Victoria mozi


Mai módi

Mai módi

Magyar dokumentumfilm, 52 perc, 2006.
Rendező: Szalay Péter.

Miért kell egy jól menő vállalatnak pszichiáter? Mire jók a csapatépítő tréningek és a céges bulik, ill. miért kell Las Vegas-ból importálni esküvőt? Miért kell a vállalati felső vezetésből a karrier csúcsán kiszállni egy harmincas nőnek, és miért kell újabb és újabb üzleteket nyitni korunk vállalkozójának, ha már nem a pénz a fontos? Meddig érdemes pörögni, és mikor jöhet a gyerek? 

Vetítés: október 20. (szombat) 14:00, Győzelem / Victoria mozi

Animációs filmek

Szignál 2007

Szignál 2007

Magyar–román animációs film, 0:31 perc, 2007.
Rendező: Patrovits Tamás.

Vetítés: október 19. (péntek) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Easy Life

Easy Life

Magyar–román animációs film, 1:50 perc, 2007.
Rendező: Török Tihamér.

Vetítés: október 19. (péntek) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Biogáz

Biogáz

Magyar–román animációs film, 3:04 perc, 2007.
Rendező: Keszegpál Anna.

Vetítés: október 19. (péntek) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Hőerő mű

Hőerő mű

Magyar–román animációs film, 2:12 perc, 2007.
Rendező: Kassay Réka.

Vetítés: október 19. (péntek) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Székelyindiánok

Székelyindiánok

Magyar–román animációs film, 1:20 perc, 2007.
Rendező: Balázs Zoltán, Patrovits Tamás.

Vetítés: október 19. (péntek) 15:00, Győzelem / Victoria mozi

Kisjátékfilmek

Preistoric

Preistoric

Magyar–román kisjátékfilm, 3:41 perc, 2007.
Rendező: Vízkeleti Dániel.

Vetítés: október 19. (péntek) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Pech

Pech

Magyar–román kisjátékfilm, 3:23 perc, 2007.
Rendező: Baranyi Gábor Benő.

Vetítés: október 19. (péntek) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Szembenézés

Szembenézés

Magyar–román kisjátékfilm, 4:06 perc, 2007.
Rendező: Losonczy Ádám.

Vetítés: október 19. (péntek) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Süss fel nap

Süss fel nap

Magyar–román kisjátékfilm, 7:09 perc, 2007.
Rendező: Nagy Boglárka.

Vetítés: október 19. (péntek) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Erdély túl messze van

Erdély túl messze van

Magyar–román kisjátékfilm, 5:59 perc, 2007.
Rendező: Veress István.

Vetítés: október 19. (péntek) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Kukorica Jancsi

Kukorica Jancsi

Magyar–román kisjátékfilm, 6:43 perc, 2007.
Rendező: Oláh-Badi Levente.

Vetítés: október 19. (péntek) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Trip

Trip

Magyar–román kisjátékfilm, 7:46 perc, 2007.
Rendező: Breier Ádám.

Vetítés: október 19. (péntek) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Sebek

Sebek

Magyar–román kisjátékfilm, 10:52 perc, 2007.
Rendező: Csüllög Edina.

Vetítés: október 19. (péntek) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


Vega

Vega

Magyar–román kisjátékfilm, 5:39 perc, 2007.
Rendező: Pálfi György és a táborlakók.

Vetítés: október 19. (péntek) 15:00, Győzelem / Victoria mozi


A hangya és a tücsök

A hangya és a tücsök

Magyar kisjátékfilm, 10 perc, 2006.
Rendező: Csáki László.

Hajnóczy Péter A hangya és a tücsök című novellájának adaptációja.

Vetítés: október 20. (szombat) 11:00, Győzelem / Victoria mozi


Fúga

Fúga

Magyar kísérleti, 7 perc, 2006.
Rendező: Nemes Gyula.

A sétáló kamera, avagy a világ kikockázva.

Vetítés: október 20. (szombat) 11:00, Győzelem / Victoria mozi


Mínusz

Mínusz

Magyar kisjátékfilm, 25 perc, 2006.
Rendező: Mátyássy Áron.

A lakótelepi panelházban január elsején elzárják a gázt. A lakóközösség tartozik a Gázműveknek. Mikor a nyolcadik napon, az önkormányzati illetékesekkel való találkozás után világossá válik, hogy senkire sem számíthatnak, Gáspár, a kétgyermekes apuka egy családi veszekedést követően kétségbeesett ötlettel áll elő. Tűzifát hasogat a karácsonyfából.

Vetítés: október 20. (szombat) 11:00, Győzelem / Victoria mozi


Türelem

Türelem

Magyar kisjátékfilm, 13 perc, 2006.
Rendező: Nemes Jeles László.

Egy irodista nő precíz munkafolyamata - egy arc rezzenései tíz percen keresztül. És egy férfi, aki várja az ablakon túl.

Vetítés: október 20. (szombat) 11:00, Győzelem / Victoria mozi


Szalontüdő

Szalontüdő

Magyar kisjátékfilm, 7 perc, 2006.
Rendező: Szirmai Márton.

"A szalontüdő lehet ruganyos, savanyú, állott, édes, ebben a filmben épp közös nevező. Kinek olcsó és laktató koszt, kinek a nosztalgiázás egyik kelléke. Egy letűnt kor finom darabkája találkozik két sokat látott emberrel. Szavak nélkül is megértik egymást." (Szirmai Márton)

Vetítés: október 20. (szombat) 11:00, Győzelem / Victoria mozi