Filmek

Ha nem használ, nem is árt…

Román–magyar dokumentumfilm, 51 perc, 2013.


Szabó Károly

Pakot Mónika

Birtalan Zoltán

Orbán Árpád


Történet

„A székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért egy dokumentumfilm készítését vállalta a Hagyományos gyógymódok Udvarhelyszéken projekt keretében.

Filmünket 2013 nyár végén, illetve az ősz folyamán 19 udvarhelyszéki faluban forgattuk, ahol 32 személlyel rögzítettünk beszélgetéseket. Célunk, hogy bemutassuk azokat a gyógynövényeket, amelyek megtalálhatók Udvarhelyszéken és amelyeket rendszeresen alkalmaznak különböző betegségek leküzdésében. Fontosnak tartjuk azt is, hogy ismertté és ezáltal elérhetővé tegyük azokat az adatközlőket, akik megtanulták a szülőktől és még emlékeznek arra, hogy régebb egyes gyógynövényeket hogyan használtak a mindennapokban.

A gyűjtés során élettörténeteket, szokásokat és hagyományokat találtunk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a gyógynövényekhez vagy, ahogy sokan nevezték a „burjánok” gyógyító erejéhez. A beszélgetések folyamán kiderült, hogy „minden burján jó valamitől”, hogy tájegységenként különböző elnevezéssel más-más gyógynövény él meg, így ugyanarra a betegségre sokfélét használtak, sokfélét kevertek. Azt is elmondták, hogy szinte minden betegségre, „bajra” volt megoldás. Ha pedig nem sikerült a gyógyítás, akkor sem keseredtek el az emberek, hiszen mindennek megvolt a maga helye az életben, még a betegségnek is.”

(Filmismertető a DVD-borítóról)


Képek a filmből

Szabó Károly: Ha nem használ, nem is árt...
Szabó Károly: Ha nem használ, nem is árt...

Vetítés a Filmtettfeszten

  • 2014. október 3. 18:30, Nagyszeben, Habitus Könyvesbolt
  • 2014. október 4. 16:00, Nagybánya, Teleki Magyar Ház
  • 2014. október 4. 17:00, Kézdivásárhely, Vigadó Művelődési Ház
  • 2014. október 4. 19:00, Székelyudvarhely, Városi Könyvtár
  • 2014. október 5. 15:30, Csíkszereda, Csíki Székely Múzeum