Filmek

Miss Universe 1929 – Lisl Goldarbeiter – a Szépség útja

Magyar dokumentumfilm, 65 perc, 2006.


Forgács Péter

Forgách András

Sass Péter

Zányi Tamás

Melis László


Történet

Lisl Goldarbeiter, az első Világszépe

Lisl unokatestvére, az amatőrfilmes Tenczer Marci szegedi volt, Bécsben tanult. Villamosjegyre sem költött, hogy az így megtakarított pénzén filmkamerát vegyen, s néha hódolhasson a filmezés iránti szenvedélyének. Általa maradt fenn ez az édes-bús huszadik századi, osztrák-magyar regényes életút. Lisl Bécsben igen szerény körülmények közt nőtt fel, s épphogy befejezte a kereskedelmi középiskolát, amikor tizenkilenc évesen a hírességek világába lépett.

Először 1929-ben az osztrák szépségkirálynő-választáson 600 versenyző elől vitte el a Miss Ausztria pálmát. Ezután a párizsi Miss Európa versenyen a második lett; érdekesség, hogy itt a magyar szépségkirálynő, Simon Böske lett az első. 1929 májusában az európai országok szépségkirálynői hajóra szálltak, hogy a texasi Galevestone-ban a világ szépségkirálynőivel versenyre keljenek. A zsűri egyhangúan Lislt választotta az első Miss Universe-é! Ezután Lisl világhíresen hollywoodi ajánlatot s meghívásokat kapott, művészek s hírességek keresték társaságát. Például Lehár Ferenc is hódoló leveleket írt hozzá. A meghívásoknak eleget téve Lisl sokat utazott, majd számtalan kérőt kikosarazva végül feleségül ment a bécsi Fritz Spielmannhoz, a selyemnyakkendő gyáros család sarjához.

A bécsi aranyévek az Anschlussig tartottak, amikor is Ausztriát Hitler Németországhoz csatolta. Az élet kalandja tovább folytatódott, s Lisl végül 1950-ben Budapesten talált otthonra. Hogy mi minden történt vele, azt megismerhetik Forgács Péter új filmjéből, amelyet a holland, osztrák, finn és német televíziók is sugároznak. A film zeneszerzője Melis László, vágója Sass Péter, dramaturgja Forgách András.


Vetítés a Filmtettfeszten

  • 2007. október 20. 14:00, Kolozsvár, Győzelem / Victoria mozi