Filmek

Keleti szél: A film

Magyar–bosnyák–spanyol dokumentumfilm, 80 perc, 2010.


Eastern Wind: the Film

Keleti szél: A film


Szomjas György

Csuja Imre

Baltazar Montanaro, Buják Andor, Écsi Gyöngyi, Sebestyén Márta, Ökrös Csaba, Sebő Ferenc, Miquéu Montanaro

Grunwalsky Ferenc, Dénes Zoltán

Szalay Károly

Miquéu Montanaro

Szekeres Dénes, Rosta Katalin

Tivoli-Filmprodukció


HD

http://keletiszel.blogspot.com/


Történet

Miqueu (Michel) zenész. Provence-ben él egy kis faluban feleségével, Nikével, aki magyar. A fia Baltazár 24 éves, hegedűs. Michel meghívást kap, hogy csináljon egy koncertet Budapesten, magyar zenészekkel. Michel megkéri Baltazárt, hogy segítsen. Elindulnak. Baltazárnak ez az utazás a gyökerekhez való visszatérést is jelenti, hiszen ő félig magyar. Michelnek pedig jó alkalom felkeresni a barátokat, akikkel harminc éve zenél együtt. A budapesti Táncháztalálkozóra érkeznek, ahol Michel elkezdi összeszedni a zenészeket a tervezett koncerthez. Azután Budapesten próbálnak Sebestyén Mártával, Sebő Ferenccel, Ökrös Csabával, Dresch Mihállyal. Végül létrejön egy koncert a régi és új barátokkal az A38 állóhajón. Mindenki ott van.

A koncerten Michel francia, spanyol (és egyéb) occitán dalaira a magyarországiak egy-egy sajáttal válaszolnak, ezáltal egy felejthetetlen párbeszéd jön létre a zene nyelvén, ami végleg feloldja a kultúrák és a személyek közötti távolságot.

Zenei utazásról van szó térben, időben, lélekben. Egy fiatalember a gyökereit keresi, egy idősebb a régi barátait... Valahogy úgy, ahogy mindannyian keressük a helyünket a hagyományban, Európában. A történet létező személyekből bomlik ki.


Vetítés a Filmtettfeszten

  • 2011. október 8. 17:30, Kolozsvár, Győzelem / Victoria mozi
  • 2011. október 8. 18:00, Nagyvárad, Szabadság mozi